IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

"Ренесанс" на пазара на имоти в Германия, Белгия се възстановява бързо

На германския пазар на имоти липсва цикълът на бум и спад в цените на имотите, а обичайното вариране в цените е относително спокойно

09:38 | 26.11.09 г.
"Ренесанс" на пазара на имоти в Германия, Белгия се възстановява бързо

Германският пазар на недвижими имоти не бе така повлиян от световната икономическа криза, както голяма част от европейските му съседи. Един от основните фактори за това е, че липсва цикълът на бум и спад в цените на имотите, а обичайното вариране в цените е относително спокойно. 

Същевременно германските банки са традиционно консервативни в отпускането на ипотечни кредити. Основните им изисквания са 20% от стойността на имота да бъде платена с лични средства и лихвените проценти да са фиксирани за период от 10-15 години. Тези фактори водят до стабилни пазарни условия, в резултат на което германският пазар на имоти е може би най-стабилният в Европа в момента.

Докато редица европейски страни и САЩ отбелязаха огромен бум в покачването на цените на жилища през последните няколко години, цените на имотите в Германия бяха относително стабилни. За 2008 г. страната отбеляза спад от 4% за Западна Германия и покачване от 1,4% за Източна Германия. Това е почти незабележима промяна в сравнение с други европейски страни – Естония (-23%), Великобритания (-16%), Норвегия (-8%). Данните са от доклад от франчайзинговата мрежа ЕRА Европа.

Освен това Германия вече започва да отбелязва и относителен „ренесанс” в недвижимите имоти, се отбелязва в доклада. Три са основните причини за това - страх от инфлация, слаб темп на строителство на нови жилища и очаквано повишаване на нивата на наемите. Добрите нива на лихвените проценти за ипотечни кредити също са сериозен мотив за закупуване на имот.

Пазарът на имоти в Белгия пък се възстанови изключително бързо от шока, доведен от финансовата криза и през по-голямата част на 2009 г. остана стабилен, става ясно още от доклада. След известна стагнация през ноември 2008 г., резултат на замразяването на ипотечните кредити от финансовите институции, броят на сключените сделки се върна към нормалните нива още през март 2009 г.

Продавачите осъзнаха, че ако искат да продадат имотите си, трябва да им поставят конкурентни цени. В резултат на това обявените цени на жилищата паднаха с 10-15%. Имотите с реални цени се продават изключително бързо. Средният брой дни, за които се продава един имот в Белгия, се увеличи от 90 през 2008 г. до 110 през първата половина на 2009 г.

Вижте анализите на компанията за България, Румъния и Гърция

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още