IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фирма от Абу Даби с мащабен проект за 18 млрд. долара в Ирак

Проектът се нарежда сред най-големите строителни начинания на пазара на имоти в страната и е поредната инвестиция, идваща от емирствата

15:54 | 24.11.09 г.
Фирма от Абу Даби с мащабен проект за 18 млрд. долара в Ирак

Базираната в Абу Даби строително-инвестиционна компания Bloom Properties води преговори с правителството на Ирак за строителството на мащабен многофункционален проект в местния град Кербала, съобщава The National.

От консултантската компания Dunia Frontier Consultants оценяват проекта на 18 млрд. долара, което го нарежда сред най-големите строителни начинания на пазара на имоти в Ирак.

Това би било също и поредният мащабен проект на компания от ОАЕ в Ирак през последните няколко години. Компании от емирствата имат планирани инвестиции в Ирак на стойност 37,7 млрд. долара, близо една четвърт от всички инвестиции, обявени за страната тази година, сочи проучване на Dunia.

От Bloom са отказали коментар. Компанията е подразделението за развитие на имоти на конгломерата National Holding, отчасти собственост на членове на кралското семейство на Абу Даби.

Проекти за милиарди долари в Ирак са стартирани и от други фирми от ОАЕ като Bonyan International Investment Group, Damac Properties и Al Maabar, въпреки че заради глобалната кредитна криза някои от тях са отложени. Crescent Petroleum и Dana Gas пък работят по газови проекти в северната част на страната.

С очакванията за ръст на приходите от петрол благодарение на чужди инвестиции правителството вероятно ще отдели средства за инфраструктура, жилища и индустриални проекти в цялата страна.

„Ако правителството на Ирак и големите корпоративни групи търсят партньори за възстановяването на страната, логично е да ги потърсят в ОАЕ, където имат опит с мащабни строителни и инфраструктурни проекти“, коментира Блеър Хегкъл от консултантската компания Jones Lang LaSalle.

След ОАЕ Южна Корея и САЩ се нареждат на второ и трето място по чуждестранни инвестиции в Ирак, сочат данните на Dunia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още