IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Глобалните продажби на проблемни бизнес имоти се засилват

Най-голямо увеличение на проблемните активи, които излизат на пазара, има в Южна Африка, САЩ, Португалия и Франция

10:52 | 24.11.09 г.
Глобалните продажби на проблемни бизнес имоти се засилват

През третото тримесечие е отчетен ръст на броя на държавите, в които продажбите на проблемни бизнес имоти са се повишили в резултат на увеличение на просрочените ипотеки, сочи проучване на британския Кралски институт на лицензираните оценители (RICS). 

От 25 страни, включени в него, в 21 се отчита повишение на продажбите на проблемни активи, спрямо 18 от 27 държави през второто тримесечие, сочат данните.

Най-голямо увеличение на проблемните имоти, които излизат на пазара, се отчита в Южна Африка, САЩ, Португалия и Франция, а Китай, Хонконг и Бразилия са в другия край на скалата, като там офертите намаляват.

RICS анкетира 430 от членовете си от цял свят. От института определят като проблемни имоти тези, за които има съдебна заповед за принудително отнемане или се рекламират за продажба на стойността на ипотеката върху тях, като вероятно ще донесат по-ниска цена от пазарната си стойност.

„Офертите за проблемни имоти вероятно ще се превърнат в по-голяма характеристика на глобалния пейзаж на пазара на недвижимости в идните години, тъй като рефинансирането на заеми и подобреното ценообразуване създават прозорец от възможности за банките да намалят част от експозицията си към заеми за имоти“, коментира старши икономистът на RICS Оливър Гилмартин, цитиран от Ройтерс.

Не може да се твърди, че банките са се разбързали да отнемат имоти с просрочени ипотеки през третото тримесечие, като по-малко от една пета от оценителите регистрират увеличаване на заповедите за отнемане, колкото и през предходните три месеца.

Прогнозата на института е през четвъртото тримесечие ситуацията с проблемните активи леко да се подобри, като се очаква ръст на сделките с проблемни имоти да има в 19 от 25 страни поради стабилизирането в ОАЕ и Южна Африка. За разлика от тях Русия, САЩ, Испания и Ирландия може да станат свидетели на най-големите повишения на продажбите на проблемни активи през периода от октомври до декември.

От RICS са попитали членовете си също да оценят нивото на интереса от страна на фондове, специализирани в покупки на проблемни активи. Става ясно, че интересът расте в 18 от държавите, като начело е Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още