IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на недвижимите имоти в Кабул със силен ръст въпреки размириците

Според агенциите имотите в някои райони на града са поскъпнали със 75% през последната година

10:41 | 23.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на недвижимите имоти в Кабул със силен ръст въпреки размириците

Трудно е да си представим някой да иска да живее или инвестира в град, изпълнен с насилие. Въпреки това обаче Кабул, столицата на Афганистан, преживява истински бум в цените на недвижимите имоти, който отличава града от низходящия тренд, който се наблюдава при недвижимите имоти в много други части на света.

Според местните агенции за недвижими имоти, цените в някои части на Кабул са скочили със 75 на сто за последната година, предава ВВС. Част от това повишение се дължи на цените, които са склонни да платят международните организации, за да придобият недвижими имоти с възможно най-добра локация.

Някои от богатите афганистанци обаче също насочват инвестициите си обратно към Кабул, след като имотите им в Дубай са се обезценили силно през последната година, карайки ги да изтеглят парите си от там.

Повечето от тези афганистанци са спечелили парите си от договори за участие във военни и инфраструктурни проекти, макар да има и богаташи, спечелили от търговия с наркотици. Те пък купуват имотите с цел пране на пари и легализиране на големите си печалби, допълва агенцията.

Един от извличащите печалба от растящия пазар в Кабул е Ричард Скарт. Той е бил част от резерва на военноморските сили на Великобритания, преди да бъде изпратен в Афганистан. Там обаче се оказал единственият квалифициран сертифициран оценител на имоти, което му позволило да стартира собствен бизнес.

Така Скарт създал компанията Property Consulting, която се занимава с продажби и наем на недвижими имоти. Скарт не изглежда особено притеснен за сигурността в Кабул и отрича вероятността да е поставен в опасност заради това, че знае къде живеят богатите.

„Повечето хора са запознати с това кой какво притежава и къде е то. Ние познаваме и хора, чиито деца са били отвлечени, което е много жалко. Понякога има опасност, но в повечето случаи тя е въпрос на това да си на грешното място в грешното време“, коментира Скарт.

Според Скард животът в Кабул е останал относително незасегнат от глобалната криза. „Причината за това е, че икономиката се движи от ООН. Парите продължават да идват независимо от това, което се случва в останалия свят“, посочва той.

Въпреки това обаче Скарт е на мнение, че малко от тези пари достигат до обикновените граждани. „Средният афганистанец не вижда никакви ползи от тези пари с изключение на това, че бяха изградени пътища и енергийна мрежа“, казва британецът.

Съгласно конституцията, само афганистанци могат да притежават недвижима собственост в страната, така че за всяка сделка трябва да има местен партньор. Към момента в града къща с четири спални може да се наеме за около 10 хил. долара месечно или да се закупи за около 500 хил. долара.

Повечето афганистанци, които живеят в Кабул, са дошли от съседните провинции, където сигурността е много по-ниска. Градът има население от около 3 млн. души и няма капацитет да поеме всички прииждащи. Това е и една от причините за ръст в цената на имотите.

„Виждал съм как по пет семейства делят една къща, като във всяка стая живеят по петима души“, коментира Ториалай Бахадери, който работи като помощник на Скарт. „Ние не живеем, а оцеляваме“, допълва той.

Въпреки това обаче Скарт е оптимист и посочва, че тежките години за страната все някога ще свършат. Причина за оптимизма му дава увереността в способностите на международните организации да върнат страната към по-добро състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още