IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наемите в руски и британски молове най-високи в Европа

2000 евро на квадратен метър на година искат в най-добрите търговски центрове в тези страни

13:24 | 20.11.09 г.
Наемите в руски и британски молове най-високи в Европа

В Русия и Великобритания наемните нива в първокласни търговски центрове са най-високи в Европа - 2000 евро на квадратен метър на година*, сочи ново проучване на консултантската компания Jones Lang LaSalle, представено по време на изложението Mapic, което се провежда в Кан от 18 до 20 ноември.

Компанията е разработила карта, изготвена съвместно с някои от най-големите собственици и мениджъри на търговски центрове в Европа, която представя наемните нива в топ търговски центрове заедно с краткосрочни перспективи за 17 държави в Европа.

„Поради ограничената наличност на първокласни търговски площи в много центрове в Европа, перспективата за следващите шест месеца за наемите на много пазари на континента е стабилна въпреки неизбежното забавяне на търсенето от страна на наематели. Въпреки това остава низходящ натиск върху наемите на някои пазари, включително Унгария, Румъния и Испания“, казва Никола Бъркет, асоцииран директор на отдела за проучвания на пазара на търговски площи в Европа на компанията.

„Сравнението на наемите между първокласните молове и между страните е фактор, който инвеститорите ще имат предвид при оценяването на инвестиционните възможности. Като цяло динамичното търсене от страна на нови вериги за първокласни търговски площи заедно с активен мениджмънт за максимизиране на ръста на приходите би трябвало да продължи да предпазва най-добрите проекти от трудни условия на наемния пазар“, допълва той.

Данните се базират на информация от собственици и мениджъри на молове като Corio, ECE, EFM, Eurocommercial, Hammerson, ING Real Estate, Land Securities, Multi и Sonae Sierra, както и от експерти на Jones Lang LaSalle.

*Цитираните нива отразяват горната граница на нетния наем, който може да се очаква за считан за стандартен магазин в първокласен търговски център към третото тримесечие на 2009 г. Нивата са за единици от 100 кв. м, с изключение на Франция, Португалия и Великобритания, където са за единици от по 200 кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още