IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Затишие пред буря на банковия сектор заради очаквани загуби от бизнес имоти

Истинската вълна от загуби от кредити в САЩ, обезпечени с все още поевтиняващи бизнес имоти, все още не е минала, смятат специалисти

16:28 | 19.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Затишие пред буря на банковия сектор заради очаквани загуби от бизнес имоти

Рано или късно офис сгради и други бизнес имоти, финансирани по време на кредитния балон, ще доведат до „ураганни загуби“ за много банки в САЩ. В последно време банките бяха значително засегнати от загуби върху жилищни ипотеки, изкупувания и корпоративни фалити. Сега кредиторите са изправени пред големи загуби от кредити, обезпечени с бизнес имоти, за които стагниращата икономика в крайна сметка ще си каже тежката дума, смятат финансови специалисти, цитирани от Ройтерс.

„Сегментът на бизнес имотите все още не е преминал през отрицателната корекция. Не е коригиран спрямо пазара“, смята изпълнителният директор на брокерската компания Cantor Fitzgerald LP Хауърд Лутник.

„Според мен икономиката не може да нарасне достатъчно бързо, че наемателите да започнат да наемат и да растат, и да строят, и да поемат всички тези наеми от 60 долара на кв. фут (646 долара на кв. м). Това са глупости“, добавя той.

Към 4 ноември американските банки имат в своите баланси кредити, обезпечени с бизнес имоти, на стойност от 1,65 трлн. долара, сочат данни на Фед.

Въпреки това банките отлагат деня на равносметката и удължават кредитите с надеждата, че икономиката ще се подобри и търсенето на площи ще се възстанови. Досега те се въздържаха да продават активи или да ги отнемат от затруднени длъжници, страхувайки се, че това ще доведе до понижени пазарни цени.

Лутник, чиято компания в момента изгражда бизнес за преструктуриране на портфейли от имоти, казва, че капиталът, инвестиран почти във всяка сделка по време на балона между 2005 и 2007 г., вече е заличен. Кредиторите се намират под голям натиск, тъй като стойността на активите за обезпечаване се понижи.

Въпреки това има граница за това докога наемодателите ще могат да задържат наемите на нивата отпреди рецесията. И след като веднъж дадена сграда понижи наемите си, за да отрази пазара, съседните сгради също ще понижат стойността си.

По думите на Лутник повечето бизнес заеми са под формата на петгодишни кредитни балони, така че догодина може да се очаква вълна от активи „реколта 2005 г.“, които ще тестват кредиторите.

Благоприятна политика на Фед

Все пак има и няколко фактора, които работят в полза на банките, пише изданието. Един от основните сред тях е благоприятната политика на Фед.

„Фед понижи лихвените нива до нищо“, коментира изпълнителният директор на Broadpoint Gleacher Securities Group Лий Фенстерсток.

„Спредовете върху портфейлите и ценните книжа генерират огромни нетни лихвени приходи“, добавя той, като казва, че това ще помогне на банките да решат някои от проблемите си, свързани с кредитирането на сектора на бизнес имотите.

Също така проблемът с бизнес имотите бледнее пред този от досегашните вълни от загуби от ипотеки, инвестиционни кредити, кредитни карти и други потребителски кредити, пише изданието.

Пол Милър, анализатор от FBR Capital Markets, който се изказва като цяло негативно за банките, също не смята, че рискът от загуби от бизнес имоти е толкова голям.

„На пазара на бизнес имоти има голяма доза интегриран структурен толеранс“, казва той. Това означава, че за длъжниците е по-лесно да отлагат и да предоговарят условията.

Въпреки това неблагоприятната комбинация от кредитите, обезпечени с некачествени активи, и икономическото забавяне ще принуди много кредитополучатели да се откажат и да „предадат ключовете“ на банките, пише изданието.

„Ще има много празни сгради, които ще се върнат в балансите на банките“, казва Милър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още