IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговският сектор в ЦИЕ в режим "преструктуриране и възстановяване"

Пазарите в региона остават привлекателни за търговските марки в средносрочен и дългосрочен план

14:40 | 19.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Търговският сектор в ЦИЕ в режим "преструктуриране и възстановяване"

Установените пазари в Централна и Източна Европа все още се намират във фаза, подвластна на резултатите от кредитната криза, но търговският сектор в някои от тях вече навлиза в режим „преструктуриране и възстановяване“.

Петте големи икономики в региона (Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния) далеч не останаха изолирани от ефектите на икономическата криза, но се очаква да нараснат и да наберат инерция от 2010 г. нататък, сочи доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle.

Според него икономическите прогнози в средносрочен план показват, че икономиките на петте държави ще растат с по-високи темпове в сравнение със Западна Европа. Въпреки че продажбите на дребно в региона може да отчитат спад, ситуацията на пазари като Полша и Румъния остава сравнително стабилна.

Решаваща роля за операциите на търговските вериги ще продължава да играе стабилността на местните валути в повечето от страните.

Някои търговци предприемат болезнени мерки, за да оцелеят, тъй като кризата засяга цялата им мрежа в Европа, се казва в доклада. В някои случаи това води до затваряне на магазини, а в най-лошия случай до фалит.

Наред с това обаче тази ситуация създава неочаквани възможности за онези търговци, които са предприели активна експанзия и които са в позиция да заемат освободените магазини в локации, които при други обстоятелства, би било много трудно да бъдат осигурени.

„Несъмнено за много в търговията е труден период, въпреки това пазарите от петте страни в ЦИЕ изминаха вече дълъг път (на развитие) и вярваме, че бъдещето им все още е добро“, коментира Беатрис Мутон, директор Отдаване на търговски площи и консултиране в Jones Lang LaSalle за ЦИЕ.

„Купувачът от тези страни е все по-взискателен и се стреми към марки и продукти, на които се радват купувачите от Западна Европа в своите пазари. Следователно пазарите от петте държави обещават ръст в средносрочен и дългосрочен план и остават привлекателни пазари както за местните, така и за международните марки.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още