IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Собственикът на "Сердика Център" със 72 млн. евро загуба

Имотите в Югоизточна Европа доведоха до близо 97 млн. евро преоценки на стойността на порфолиото на Sparkassen Immobilien

11:02 | 19.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Собственикът на "Сердика Център" със 72 млн. евро загуба

Мажоритарният собственик на столичния търговски и офис комплекс „Сердика Център“ Sparkassen Immobilien AG отчете консолидирана нетна загуба от 71,6 млн. евро за първите девет месеца на годината.

Това е първата счетоводна загуба в историята на австрийската компания.

„Трайното разочароващо представяне на нашите пазари – най-вече по-високата доходност, очаквана от инвеститорите, от инвестициите в имоти в Източна Европа и спадът на оценките на имотите в резултат от това – нямаха ефект върху паричните ни потоци, но бяха причина за негативно преизчисление на оценките и доведоха до счетоводна загуба“, казва Холгер Шмидтмайер, член на борда на директорите на компанията.

Приходите на компанията за периода се покачват до 86 млн. евро от 81,5 млн. евро за същия период на миналата година. От тази сума 66,62 млн. евро са приходи от наем, което представлява повишение от 4%.

Въпреки това, поради неблагоприятната пазарна ситуация, компанията отчита понижение на счетоводната стойност на активите в портфолиото си от 96,5 млн. евро. Общо 98% от него се дължи на активите й в Югоизточна Европа.

„Резултатите в преоценките отразяват най-вече продължителните повишения на доходността от имоти в резултат от постоянните ефекти от икономическата и финансова криза...“, казва Ернст Вейдовски, член на борда на директорите на Sparkassen Immobilien AG.

От компанията обаче казват, че всички проекти в процес на развитие продължават по план. Към края на септември портфолиото на компанията е на стойност 1,84 млрд. евро и включва имоти с обща площ от 1,5 млн. кв. м.

През периода компанията е инвестирала 150 млн. евро в своите проекти.

По-рано този месец компанията обяви продажбата на офис комплекса Gemini в Прага. Купувач бе германският фонд за недвижими имоти Deka Immobilien, а цената на сделката, която е една от най-мащабните в Източна Европа, е 110 млн. евро. От Sparkassen оценяват този проект като най-успешния в историята на компанията.

„Сердика Център“ се развива съвместно от Sparkassen Immobilien германската ЕCE, която притежава и миноритарен дял в него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още