IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 400% са поскъпнали имотите в Румъния за пет години

Обратната тендендия през последната година обаче значително свали цените на жилищата в страната

09:49 | 19.11.09 г.
С 400% са поскъпнали имотите в Румъния за пет години

В периода 2002 - 2007 г. цените на пазара на недвижими имоти в Румъния се увеличиха с 400%. В последната година тази тенденция отстъпи място на противоположната, като в по-голямата част цените падат. Както в много други европейски страни, и тук купувачите преминаха в изчаквателна позиция, пише в анализ на пазара на международната мрежа от агенции за имоти ЕRА. 

През второто тримесечие на 2009 г. това изчакване достигна пълен стоп с фактически липсващи купувачи, които да закупят имот веднага. Единствената причина, поради която пазарът не бе напълно спрял, е, че хората, закупили по-рано жилища на зелено и платили 30-40% от стойността им, предпочетоха да доплатят останалата сума, за да не загубят внесения депозит, посочват брокерите.

Основният интерес на чуждестранните инвеститори продължава да бъде насочен към Букурещ, като фокусът е върху северната част на града. Това предимно са граждани от Гърция, Испания и Великобритания.

Влошаването на икономическите условия промени драстично цените за квадратен метър в много части на града. Цените на панелните жилища паднаха с 25-30% през първото тримесечие на 2009 г. и в момента тристайно панелно жилище в Букурещ може да се купи за около 100 хил. евро, докато миналата година цената му беше два пъти по-висока.

Спадът на цените за новопостроени жилища бе по-слаб в централните части на града и по-сериозен в покрайнините. През януари 2008 г. гарсониера в центъра на Букурещ се продаваше за 120 хил. – 150 хил. евро, докато в момента цената й ще бъде около 80 хил. евро.

В първата половина на 2009 г. се отбелязва спад в броя на сключените сделки с 36,3% в сравнение със същия период на 2008 г., сочат още данните.

Нивото на собственост на жилища в страната е относително високо (97%), става ясно от анализа. Обемът е над 8,27 млн. апартамента и къщи, което означава 384 единици на 1000 жители. Близо 55% от наличността е в градски райони, като тя е предимно и по-голямата част панелни блокове. Качеството на жилищния инвентар е много ниско из цялата страна.

Конкуренцията сред агенциите на жилищния пазар става по-засилена, има по-големи проекти и повече оферти, но по-малко купувачи. Към началото на 2008 г. общо 15 700 компании в страната имат право да извършват дейности в сектора на имотите. От този брой обаче само 1700 са с основен предмет на дейност в сектора на имотите. От тези 1700 агенции едва 125 генерират над 10 хил. евро оборот и имат над 4 служители. С намаляването на броя сделки много малки агенции са се оттеглили от пазара.

Вижте анализа на компанията за България

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още