IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фондът GTC придобива дялове в очакване на възстановяването

Компанията закупува допълнителни дялове в проекти в Румъния и България

16:22 | 17.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фондът GTC придобива дялове в очакване на възстановяването

Инвестиционният фонд Globe Trade Center (GTC), който има редица проекти у нас и в Румъния, съобщи, че е направил няколко придобивания на дялове в проекти през последните месеци.

Компанията е закупила допълнителен дял в офис комплекса City Gate в Букурещ за „няколко милиона евро“, с което е увеличила дела си до 59%.

„Финансовата криза донесе на GTC възможности за консолидация на нейната собственост и да изкупи миноритарни дялове”, казват от компанията.

Наред с това компанията закупи допълнителен дял в мола Galleria Burgas, с което придоби собственост върху 100% от проекта.

Общата инвестиция в тези две сделки е била приблизително 12 млн. евро.

Миналия месец стана ясно, че фондът е получил финансиране от ЕБВР, с част от което ще придобие проект в Хърватска.

Преди дни от компанията обявиха, че се „подготвят за възстановяването“ на пазара. За тази цел тя е понижила разходите си с 55% и е увеличила оперативния си капитал с 250% на годишна база до 43,8 млн. евро за първите девет месеца на годината.

Въпреки това фондът, който е листнат на Лондонската борса, отчита загуба за периода от 43,6 млн. евро. От GTC коментират, че резултатите на компанията са били засегнати главно от корекция в цените на активи, които вече са завършени.

„... Повечето консултанти от пазара на имоти очакват стабилизиране или понижение на инвестиционната доходност и начало на ръст на наемните нива през 2010 г.“, съобщават от компанията.

GTC притежава завършени бизнес проекти с обща нетна площ от 410 хил. кв. м в 10 европейски страни. Компанията управлява портфолио от бизнес и жилищни имоти на обща стойност 1,9 млн. евро.

У нас тя има проекти за молове в Стара Загора, в Бургас, Варна и Русе. Наред с това тя бе обявила планове да изгради жилищен комплекс с 600 апартамента и площ от 61 хил. кв. м в близост до търговския си център в Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още