IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продавачите на имоти на Острова смъкнаха цените с 1,6% през ноември

Жилищата поевтиняват за първи път за последните три месеца, след като търсенето се понижи в навечерието на Коледните празници

09:45 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Продавачите на имоти на Острова смъкнаха цените с 1,6% през ноември

Цените на жилищата във Великобритания се понижиха с 1,6% на месечна база през ноември, но се намират с 1,6% над нивата си от същия месец на 2008 г. Собствениците на имоти на Острова смъкнаха продажните си цени за първи път за последните три месеца, след като търсенето се понижи в навечерието на Коледните празници.

Средната продажна цена на жилище се понижава с 3 744 лири спрямо предходния месец до 226 440 лири през ноември. В сравнение с пика си от май 2008 г. имотите в страната са поевтинели с 6,6%. Жилищата в Лондон поевтиняват с 3,1% на месечна база, става ясно от данните на най-големия британски сайт за имоти Rightmove.

През октомври имотите в Обединеното кралство поскъпнаха с 2,8% на месечна и 0,2% на годишна база, което бе първия годишен ръст на цените за последните 12 месеца. От Righmove обаче коментират, че динамиката на пазара ще намалява с наближаването на празниците и тенденцията на поскъпване от предишните месеци не е достатъчно силна, за да преодолее сезонните тенденции.

Британските ипотечни кредитори Halifax и Nationwide отчетоха силно поскъпване на имотите през октомври, което обаче се дължи до голяма степен на ограниченото предлагане. Според Halifax цените са с 2,9% над нивата си от края на 2008 г., а съгласно данните на Nationwide те са с 2% над нивата си отпреди година.

Британският паунд поскъпва с 0,3% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 9:40 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,6745 щатски долара, като за последните 12 месеца британската валута е поскъпнала с близо 12% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още