IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Недекларираните земеделски земи ще се разпределят между ползвателите им

Синята коалиция и левицата определиха приетия на второ четене текст като лобистки

12:40 | 12.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Недекларираните земеделски земи ще се разпределят между ползвателите им

Земеделски земи, за които няма сключени договори и не са подадени декларации от собствениците им (до общинските служби по земеделие), да се разпределят между ползвателите пропорционално на площта и съобразно начина на трайно ползване на земята в съответното землище. Това прие мнозинството в парламента след близо два часа спорове в пленарна зала по второто четене на промените в закона за ползване на земеделските земи, предаде БТА. Вносители са Десислава Танева, Стоян Гюзелев и Димитър Аврамов - ГЕРБ.

От Синята коалиция и левицата определиха текста като лобистки.

Лъчезар Тошев (Синята коалиция) предложи в зала точката изобщо да отпадне от законопроекта, а колегата му Мартин Димитров - да бъде върната за дообсъждане в правната комисия. Мотивите са, че се нарушава правото на частната собственост.

Иван Костов (Синята коалиция) настоя вносителите да декларират пред НС, че нямат конфликт на интереси, заради който предлагат изменението.

В отговор председателят на земеделската комисия Десислава Танева, която е и съвносител на проекта, заяви, че в нейния случай няма конфликт на интереси.

Според гласуваните изменения специална комисия, назначена от директора на областната дирекция „Земеделие“, а не кметът на общината, ще ръководи сключването на споразумение за ползване на земеделските земи.

В състава на комисията ще влизат, освен представителите на местната власт, и на областната дирекция „Земеделие“. Така дейността по сключването на споразумението за ползване, както и при липса на споразумение, ще се извършва преимуществено с участие на служители на структурите на Министерството на земеделието и храните.

Оптимизират се и сроковете за сключване на споразуменията, като се съобразяват с агротехническите срокове.

С приетите изменения се възстановява компетентността на областните управители да издават актове за държавна собственост върху застроени и прилежащи площи и за свободните от застрояване парцели от бившите стопански дворове на прекратените селскостопански организации. С наличието на акт за държавна собственост е обвързана правната възможност, а оттам и цялостната административна дейност, за извършване на процедурите за придобиване на собственост върху посочените държавни земи, от правоимащи лица или чрез търг.

Какво точно означават приетите промени за земеделските земи?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още