IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Екоминистерството вече няма да регистрира изготвящите доклади по ОВОС

Промяната бе приета при гласуването на първо четене на изменения в Закона за опазване на околната среда

10:30 | 12.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Екоминистерството вече няма да регистрира изготвящите доклади по ОВОС

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за опазване на околната среда, с които се премахва задължението докладите по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и оценка за съвместимост да се възлагат на регистрирани от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) експерти.

Предвидено е министърът на околната среда всяка година да внася доклад за състоянието на околната среда в Министерски съвет, вместо в Народното събрание. След като бъде приет от правителството, докладът ще се публикува като Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда.

Лъчезар Тошев (Синята коалиция) посочи, че приемането през последните години от парламента е ставало чисто формално. Той предложи преди второ четене да се запише, че парламентарната комисия по околната среда и водите разглежда предварително този доклад и дава становище. По отношение на доклада за оценката за околна среда и водите Тошев каза, че в комисията е изразено опасение, че „който плаща, той поръчва музиката“.

Искра Михайлова заяви, че ДПС ще подкрепи на първо четене законопроекта. Тя каза, че в парламентарната група са склонни да приемат предложението на министерството. Михайлова подчерта, че е добре все пак докладът да бъде обект на дискусия в парламента.

Министърът на околната среда Нона Караджова обясни, че процедурата по изготвяне на доклада е много дълга, а често при внасянето му в парламента той престоява по 6-8 месеца без да бъде разгледан, понеже не е приоритетен.

Сега действащата процедура по ОВОС е най-широко разпространената практика в другите страни членки на ЕС, посочи Караджова. Това, че компетентните органи са се съгласявали с лоши доклади, означава че не са си вършили добре работата, каза министърът. Тя отхвърли идеята държавата да възлага докладите по ОВОС. По отношение на отпадането на регистрационния режим на експертите, готвещи докладите по ОВОС, Караджова каза, че това е вече стандартна услуга за страната и не е нужно да се утежнява административно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още