IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заблуждават ли ни брокерите на имоти?

Ако питате британците, една четвърт от брокерите ги лъжат за качествата на жилищата

09:58 | 12.11.09 г.
Заблуждават ли ни брокерите на имоти?

Брокери на недвижими имоти във Великобритания често описват грешно жилищата, които продават, като променят рекламните им снимки или пък например лъжат, че имат централно отопление.

Близо едно четвърт (24%) от брокерите са нарушили законите за защита на потребителите, като много от тях са излъгали относно качества на имотите, сочи нов доклад, цитиран от Telegraph.

В един особено безочлив пример в оферта за продажба за рибарска къщичка в Кент наскоро беше пропуснато да се отбележи, че само на около 100 метра има 2 атомни електроцентрали.

Разобличаващите данни за нечестността на агенциите е част от доклад на британската служба за защита на конкуренцията и потребителите OFT за състоянието на пазара на имоти.

В него се констатира още, че потребителите стават все по-отворени към различни начини на покупко-продажба на жилища, при които „прескачат“ брокерите на имоти.

Макар по-голямата част от продавачите все още да прибягват до услугите на традиционен брокер, проучването разкрива, че над една трета първоначално са обмисляли вариант да продадат дома си частно, ползвайки онлайн брокер, или да продадат имота на търг.

Забелязва са изразено увеличение на интереса към онлайн агенции в сравнение с предишното проучване на пазара през 2004 г.

Въпреки това данните сочат, че степента на удовлетворение на потребителите от брокерите на имоти се е подобрило през изминалите пет години. Около 88% от купувачите и от продавачите са доволни от услугата, която са получили от брокери на имоти, спрямо 72% от купувачите и 74% от продавачите през 2004 г.

„Проучването е важно, защото дава нова информация за процесите при покупко-продажба на жилища. Например, показва огромния потенциал за нови интернет базирани бизнес модели при сделките с имоти“, коментира Хедър Клейтън от службата.

Окончателният вариант на доклада ще бъде публикуван в началото на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още