IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищният план в САЩ достига до всеки пети кредитополучател

Над 650 хил. кредитополучатели, или 20% от тези, които отговарят на условията, са се записали за пробни модификации на заемите им

12:43 | 11.11.09 г.
Жилищният план в САЩ достига до всеки пети кредитополучател

След бавен старт програмата на администрацията на американския президент Барак Обама за облекчаване на условията по ипотеките достигна до един от всеки пет собственици на жилища, които отговарят на условията в нея, сочи държавен доклад, цитиран от AP.

Над 650 хил. кредитополучатели, или 20% от тези, които отговарят на условията, са се записали за пробни модификации на заемите им, които траят до пет месеца, казват от финансовото министерство. Промените намаляват месечните вноски до по-достъпни нива.

Стартиран с фанфари през март, планът имаше слаб старт, но днес близо 920 хил. оферти за модифициране на заеми са били изпратени на над 3,2 млн. собственици на жилища, които покриват критериите. Това възлиза на 29% спрямо 15% към края на юли.

В Калифорния около 130 хил. собственици са включени в плана за модифициране на заеми, наречен „Да направим жилищата достъпни“, който президентът Обама представи през февруари. Това е равно на около 19% от собствениците, които са закъснели с две вноски или са в процес на отнемане на имота им към края на миналия месец, според данните на министерството.

Два други също тежко засегнати щата - Аризона и Невада, имат подобни нива на подпомагане, съответно 22% и 18%.

Във Флорида обаче този дял е доста по-нисък - 12%, вероятно заради високия брой имоти собственост на инвеститори, които не отговарят на изискванията на програмата.

Планът на стойност 50 млрд. долара започна бавно, но държавни служители казват, че натискат индустрията да подобри резултатите. Въпреки това мнозина са разочаровани от развитието му и казват, че да се постигне модификация на заема е истинска битка.

Някои икономисти се съмняват, че администрацията на Обама ще реализира общата си цел да подпомогне 3 до 4 млн. кредитополучатели в рамките на три години.

По-голямата част от участниците засега са се включили в предварителни пробни варианти на модифициране на заемите, които траят до пет месеца. За да стане промяната постоянна, те трябва да попълнят голям набор от документация и да докажат, че могат да правят вноските си навреме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още