IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищният пазар в САЩ вероятно е стигнал дъното

Имотите в САЩ поскъпнаха за второ поредно тримесечие, но цените им остават много под миналогодишните си нива

17:56 | 10.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищният пазар в САЩ вероятно е стигнал дъното

Кризата на жилищния пазар в САЩ изглежда е приключила, става ясно от най-новия доклад на Националната асоциация на брокерите на недвижимите имоти (NAR). Той разкрива, че средната цена на еднофамилните къщи в повечето градове на страната, които са били продадени в рамките на третото тримесечие, се е повишила в сравнение с предишните три месеца.

Средната продажна цена на жилищните имоти в САЩ възлиза на 177 900 долара през третото тримесечие, което е със 7 хил. долара повече в сравнение с второто тримесечие. Цените на жилищата се намират с 11% под нивата си от същия период на 2008 г., но темпът на понижение се е забавил чувствително през последните месеци, предаде CNN.

Според експертите на NAR ограниченото предлагане и спадът в броя на непродадените имоти предполага, че пазарът се стабилизира, но в същото време липсата на постоянен поток от финансово обезпечени купувачи може да попречи на неговото скорошно възстановяване. NAR отдава поскъпването на имотите на данъчния кредит за купувачите на първи имот.

От асоциацията допълват, че все още не могат да оценят колко мощен катализатор е била федералната програма за насърчаване на активността на пазара на недвижими имоти. През миналата седмица срокът на програмата бе удължен до края на март 2010 г. В нея могат да участват жилища на цена под 800 хил. долара, но без ваканционните имоти.

Към 17:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4972 долара, като от началото на днешната валутна сесия доларът поскъпва с 0,2% спрямо единната валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още