IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сделките с имоти с чуждестранни купувачи в Кипър намаляха със 76%

По-положителна изглежда ситуацията при сделките с местни купувачи, но и те намаляват с 28%

12:44 | 10.11.09 г.
Сделките с имоти с чуждестранни купувачи в Кипър намаляха със 76%

Намаляващите продажби на недвижими имоти в Кипър продължават да усложняват икономическите неволи на острова. Последните данни на държавния имотен регистър на сделките разкриват, че продажбите на имоти са намалели наполовина тази година в сравнение с миналата, съобщи Cyprus Property Magazine.

Общият брой на продадените имоти в Кипър през първите десет месеца на 2009 г. се понижава с 52%, като броят на сделките с местни купувачи и с чужденци намалява съответно с 28% и 76%.

Чуждестранно търсене
През октомври едва 117 имота на острова са продадени на чужденци, става ясно от договорите за продажба, депозирани в регистъра. 22 имота са продадени в Никозия, 16 в Лимасол, 19 в Ларнака, 27 във Фамагуста и 33 в Пафос.

Досега тази година само 1480 имота са били продадени на чужденци в сравнение с 6118 през същия период на 2008 г.

Великобритания формира около половината от търсенето от страна на чуждестранни купувачи. Заради икономическия натиск на острова, валутния курс паунд/евро и медийните разкрития за измами с имоти мнозина британци са се отказали за купуват имоти в Кипър.

Местно търсене
По-положителни са настроенията при сделките с местни купувачи, при които има слабо увеличение през миналия месец. През октомври кипърци са купили 606 имота, с 16% повече от същия месец миналата година.

Брокери на имоти свързват това подобрение със специални оферти от страна на някои предприемачи и вярват, че няма да продължи дълго.

Досега тази година 5135 имота са купени от кипърски граждани в сравнение със 7143 сделки за същия период на миналата година.

През септември кипърската асоциация на строителните предприемачи изпрати писмо до президента Димитрис Христофиас с предложения за стимулиране на търсенето на жилищния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още