IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Липсата на оферти продължава да тласка цените на британските имоти нагоре

Най-много са поскъпнали имотите в Лондон, където броят на оценителите, които отчитат ръст на цените, е с 95% по-голям

09:45 | 10.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Липсата на оферти продължава да тласка цените на британските имоти нагоре

Цените на жилищата в Англия и Уелс се повишават за трети пореден месец през октомври, начело с Лондон, показаха данните на Кралския институт на лицензираните оценители (RICS). Поскъпването обаче продължава да се дължи главно на големия недостиг от оферти за продан на пазара.

Броят на анкетираните членове на института RICS, които съобщават за ръст в цените през последните три месеца, е вече с 34% по-голям от броя на тези, които отчитат спад. Това е най-високата стойност на съотношението от декември 2006 г., когато състоянието на пазара започна да се влошава.

През август тази година броят на анкетираните оценители, които отчетоха поскъпване на имотите, стана по-голям от броя на тези, които отчитат спад, за първи път през последните две години. Положителната разлика тогава възлезе на 10%, след което се повиши до 21% през септември.

Най-много са поскъпнали имотите в Лондон, където броят на оценителите, които отчитат ръст на цените, е с цели 95% по-голям. Много купувачи се завръщат на пазара, изкушени от поевтиняването на жилищата, но в същото продавачите се въздържат, в изчакване на по-високи ценови нива.

Британските ипотечни кредитори Halifax и Nationwide също отчетоха силно поскъпване на имотите през октомври, като според Halifax техните цени вече са с 2,9% над нивата си от края на 2008 г., а съгласно данните на Nationwide цените са с 2% над нивата си отпреди една година.

Отделни данни на браншовата организация на веригите за търговия на дребно в страната (BRC) показаха, че продажбите са се повишили с 3,8% на годишна база през октомври. Това е най-силният ръст на показателя от 2002 г., но се дължи отчасти на големия спад през есента на миналата година след колапса на инвестиционната банка Lehman Brothers.

Продажбите на облекло и обувки, както и продажбите на домакински уреди и обзавеждане, са значително над нивата си отпреди една година. Поевтиняването на хранителните продукти обаче понижава приходите на търговците на дребно от тези стоки.

През септември индексът на BRC, който следи баланса на продажбите на дребно, също се повиши силно с 2,8% на годишна база.

Британската лира поевтинява с 0,8% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 9:25 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,6636 долара спрямо курс от 1,6754 три часа по-рано. Причина за силния спад стана изказването на рейтинговата агенция Fitch, че Великобритания може да изгуби своя топ инвестиционен рейтинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още