IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръст в глобалната търговия с деривати от имоти

Общата търговия за третото тримесечие е била на стойност 762 млн. паунда в сравнение със 708 млн. паунда за второто

14:11 | 09.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ръст в глобалната търговия с деривати от имоти

Глобалната търговия с деривати от инвестиции в имоти достигна най-високото си ниво за 2009 г. през третото тримесечие, тъй като все повече инвеститори предпочетоха да увеличат „синтетично“ своята експозиция към възстановяващите се пазари на имоти, вместо да търгуват със самите имоти.

Това сочат данни на Investment Property Databank (IPD), цитирани от Ройтерс. Според компанията през третото тримесечие на годината са били сключени 78 сделки на обща стойност от 762 млн. паунда.

За сравнение през второто тримесечие оборотът е бил 708 млн. паунда и 606 млн. паунда – през първото.

„Обемът от деривати за това тримесечие показва продължение на постепенното възстановяване на пазара, както по абсолютни, така и по относителни стойности в сравнение с директните инвестиции в имоти“, казва Ник Скарлс, финансов директор на компанията за имоти Grosvenor.

Значителното понижение на броя на сделките бе балансирано с увеличението на средния им обем, но това, което прави впечатление, е значителният ръст на активността на крайните потребители, казва той.

По мнението на Чарлс Харис от Deutsche Bank пазарът на деривати от инвестиции в имоти е преминал през ключов етап от своето развитие, тъй като броят на инвеститорите, които следят и участват на този пазар, е надминал броя на тези, които не го следят и нямат планове да инвестират на него.

„Активността на крайните потребители (инвеститори) се покачи на всички сегменти“, казва той.

„Има различни причини да се търгува сега: от мениджъри на активи, които целят да ребалансират своите портфейли, до инвеститори, които търсят защита от последващи спадове, докато някои просто търсят бърза експозиция към пазара на имоти“, каза Харис.

Великобритания все още доминира световната търговия, което демонстрира липсата на ликвидност на по-малки пазари като Франция и Германия. Търговията във Великобритания през третото тримесечие е на стойност 670 млн. паунда в 69 сделки, сочат данните на IPD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още