IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как да убедим руснаци да купят имот у нас? Накарайте ги да дойдат на място

Грешка е да се залага на един отделен пазар, както преди бяха британците, коментират обаче от сектора

16:56 | 06.11.09 г.
Как да убедим руснаци да купят имот у нас? Накарайте ги да дойдат на място

„Накарайте ги да дойдат на място.“ Това е отговорът на специалисти от сектора на имотите у нас на въпроса как реализират успешни продажби на ваканционни имоти по българското Черноморие на руски купувачи.

„Въпросът е да накараме руснаците да дойдат на място и те се влюбват в проекта ни“, заяви Илия Комитов, маркетинг директор на Феърплей Пропъртис АДСИЦ. Той допълни, че затова е важна и ролята на държавата относно визовите режими, както и наличието на редовни полети, каквито наскоро бяха стартирани от Москва до Бургас и Варна.

Много е важно руснаците да бъдат убедени да дойдат на място, подкрепи мнението му Даниела Стефанова, управител на Пи Ел Ейч Инвест, част от Планекс Холдинг. Според нея основен фактор също за привличането на клиенти от източноевропейския пазар е осигуряването на уютната „човешка“ среда. „В Обзор сме като в СИВ, има чехи, поляци, украинци, българи...“, допълни тя.

Според Юлиан Георгиев, управляващ партньор на SimpliBulgaria, обаче е „грешка да се хващаме за един отделен пазар“. Това, което говорим днес за руснаците, преди го говорихме за британците, каза той.

В последните две години във Великобритания България се споменава само като пример за лоша инвестиция, отбелязва Георгиев. Въпреки това той не смята, че британските купувачи са се отказали напълно от България. На Острова вече има редица положителни сигнали като свалянето на лихвите, но засега от това повече полза имат установени дестинации като Испания, допълни той.

По думите му е важно да изясни каква дестинация иска да е България – евтина или качествена. Според Георгиев е неправилно да се свалят цените, вместо да се подобри качеството, защото пазарът и без това е пълен с евтини предложения за препродажба.

„От две години си говорим за грешките, които правим, но после забравяме. Как подобрихме средата – със спа център в мазето или басейн 10 квадрата?“, каза той.

Има туристически пазар за ваканционните имоти, отбеляза от своя страна изпълнителният директор на туроператора Алма Тур БГ Любомир Панковски. Неговата компания отчита 80% ръст на настаняванията на туристи във ваканционни апартаменти тази година спрямо миналата. Има повишено търсене от холандския пазар, както и от шведския и финландския. При руските туристи е интересно, че наемат дългосрочно – за 1-2 месеца и търсенето е във високия сегмент, допълни Панковски.

Според него търсене може да се предизвика чрез наличие на добра инфраструктура – басейни, спа центрове и пр., като наличието на полети на нискотарифни авиокомпании също е фактор.

Изключително плътното застрояване, което се наблюдава на някои места по Черноморието, противоречи на самата причина, поради която човек купува ваканционен имот - да си почине сред природа, коментира от архитектурна гледна точка ситуацията с ваканционните имоти Стефан Добрев от Архитектура и дизайн.

Относно бъдещото развитие на сегмента Комитов смята, че цените на ваканционните имоти няма да растат в дългосрочен план. При продажбите Стефанова прогнозира ръст от следващата година, макар и минимален.

Ако не се вземат адекватни мерки обаче от надслова, под който протече конференцията - „В очакване на възстановяването“, ще ни остане само „очакването“, заключи Георгиев.

Още по темата:

Какви имоти търсят руските купувачи у нас?

Още от конференцията:

Диков: Надлъгването на пазара на имоти трябва да спре

Планекс: 490 евро/кв. м за жилище в София не е реална цена

В ход е бързо ребалансиране в сектора на имотите у нас

Не очакват сериозен ръст от сделки с проблемни активи у нас в близко бъдеще

Финансовата достъпност на жилищата - въпрос на цени или на кредитиране?

Свързани компании:

ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ(FPP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още