IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансовата достъпност на жилищата - въпрос на цени или на кредитиране?

Важен фактор е и ролята на държавата, смятат анализатори и предприемачи

11:33 | 06.11.09 г.
Финансовата достъпност на жилищата - въпрос на цени или на кредитиране?

Дали финансовата достъпност на жилищните имоти зависи повече от цените им, или от достъпността на кредитите? Този въпрос разедини анализатори и представители на строително-инвестиционни компании по време на дискусия днес в рамките на конференцията BalREc, която се провежда с медийното партньорство на Investor.bg.

Според Волфганг Аманн, директор на базирания във Виена Институт за недвижими имоти, строителство и жилища достъпността на жилищата в България е основен проблем и отпреди кризата. По думите му за да си купят жилище, на българите им трябват два пъти повече годишни заплати в сравнение със Западна Европа.

Мнението му беше подкрепено от Максимилиан Мендел, анализатор от полската REAS. Повечето проекти в ЦИЕ и България са насочени към хора с доходи над средните, а тези със със средни доходи и под тях не могат да участват на пазара, отбеляза той.

„Иначе София не е зле в сравнение с други столици в региона, защото има ниски цени на квадратен метър“, отбеляза още Мендел.

Цената не е най-важният фактор, смята обаче Георги Шопов, управител на Тобо ООД, която има редица жилищни проекти в страната. Достъпността на жилищата е функция на достъпността до финансов ресурс, коментира Шопов.

„Има две основни схеми за закупуване на жилище. Едната е стара и неработеща - пестиш цял живот, за да си купиш накрая, когато не ти трябва. Другата е модерна и разумна - получаваш го авансово срещу кредит“, допълни той.

„Не може да имате най-доброто качество и ниски цени“, коментира Яел Арнън, директор Маркетинг и бизнес развитие на AFI Europe Bulgaria. Тя споделя мнението на Шопов, че достъпността на жилищата зависи от кредитирането, а не толкова от цените, които по думите й „са близки до разходите“ (за изграждането им).

Участниците в дискусията са съгласни обаче относно важната роля на държавата за достъпността на жилищата, особено по отношение на млади семейства, които търсят първи дом. В различни държави в Европа има различни практики за подпомагане на тези купувачи като данъчни облекчения например. Важно е България да определи какви конкретни мерки в тази насока биха помогнали на нашия пазар, смятат участниците.

Още от конференцията:

Диков: Надлъгването на пазара на имоти трябва да спре

Планекс: 490 евро/кв. м за жилище в София не е реална цена

В ход е бързо ребалансиране в сектора на имотите у нас

Не очакват сериозен ръст от сделки с проблемни активи у нас в близко бъдеще

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още