IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Не очакват сериозен ръст от сделки с проблемни активи у нас в близко бъдеще

Една от причините е толерантното отношение на банкитe

10:50 | 06.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Не очакват сериозен ръст от сделки с проблемни активи у нас в близко бъдеще

Инвестиционният пазар на бизнес имоти в България, който бе сериозно засегнат от кризата през последната година, започва да показва признаци на живот и в близко бъдеще се очаква повишен обем от сделки. Това бе мнението на участниците в дискусията „Проблемни активи: Има ли начин всички да спечелят?“, в рамките на конференцията за имоти BalRЕc, която се провежда с медийното партньорство на Investor.bg.

Въпреки това по тяхно мнение в непосредствено бъдеще не се очаква сериозно увеличение на сделките с проблемни активи (т. нар. distressed assets) у нас.

В началото на кризата редица специалисти очакваха на пазара на имоти в Европа да бъдат предложени голям брой евтини активи от страна на собственици, подложени на стрес, принудени да продават. По ред причини досега тези очаквания не бяха оправдани.

Участниците определиха „проблемен актив“ като такъв, който генерира значително по-малко приходи от планираните и се нуждае от насочени „оздравителни“ действия от страна на собственика.

Теоретично това може да стане по редица начини – чрез споразумение с кредиторите и рефинансиране, чрез осигуряване на инвеститори, чрез преструктуриране на портфейла и (частична) продажба, чрез продажба с обратно наемане и др.

Досега обаче на пазара няма много примери за засилена активност в тази посока. Една от причините е толерантното отношение на банките.

По думите на Мартин Гиков, директор „Финансиране на недвижими имоти”, Уникредит Булбанк, кредитиращите институции осъзнават своята съществена роля в този процес и към момента са готови да „дадат малко въздух“ на представителите на бизнеса, които се намират в затруднено положение.

Наред с това много инвеститори са предпазливи относно покупките на проблемни активи. По думите на Георги Киров, директор „Инвестиционни и консултантски услуги“ в Colliers International, въпреки че всички инвеститори търсят изгодни сделки, те не са склонни да приемат проблемите, свързани с активите в затруднено положение, в своето портфолио.

Голяма част от собствениците на качествени активи откриват и други начини да се справят със затрудненото положение, като си осигуряват капитал за рефинансиране на евентуални задължения, договарят отсрочки или привличат нови инвеститори и намират начин да избегнат принудителни продажби.

По мнението на Сергей Койнов, управляващ партньор на консултантската компания Forton International, има собственици на активи, които не са в затруднено положение и които в момента решават да пристъпят към продажба, за да финансират други проекти. Въпреки занижените цени, които могат да се постигнат чрез продажба в момента, те смятат, че могат да генерират по-висока стойност от алтернативни инвестиции именно в този момент. В този смисъл това не са „проблемни“ сделки.

Киров отбеляза, че още от началото на даден проект трябва да се има предвид, че инвестициите и изграждането на имоти е дългосрочен процес, за който трябва да се мисли в перспектива. Това би понижило вероятността от появата на евентуален проблем за в бъдеще.

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че предприемачите трябва да търсят съдействието на специалисти консултанти, както и на своите кредитори още в начален етап при появата на признаци за евентуални проблеми. В много от случаите, в които те се опитват да решават трудностите сами, може да се стигне до значителни усложнения.

Още от конференцията:

Диков: Надлъгването на пазара на имоти трябва да спре

Планекс: 490 евро/кв. м за жилище в София не е реална цена

В ход е бързо ребалансиране в сектора на имотите у нас

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още