IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Планекс: 490 евро/кв. м за жилище в София не е реална цена

Банките се завръщат на пазара, но това става много бавно, смятат от сектора на имотите

17:46 | 05.11.09 г.
Планекс: 490 евро/кв. м за жилище в София не е реална цена

Цена от 490 евро на квадратен метър за жилище в София, каквато оферта видях, не е реална за столицата, каза управителят на строително-инвестиционната група „Планекс холдинг“ Пламен Андреев по време на конференцията за имоти BalREc днес. Според Андреев подобни ценови нива означават или ликвидация на компанията, или са рекламна лъжа, или пък трябва да са сигнал за НАП да бъде проверена фирмата.

„Ситуацията на пазара на имоти не е розова, няма и да бъде близките две години“, каза още той.

Два дни (днес и утре) участниците в конференцията, която се провежда с медийното партньорство на Investor.bg, търсят отговори на редица въпроси, свързани със състоянието на пазара на имоти у нас под надслов “В очакване на възстановяването“.

Според друг участник в дискусиите - Атанас Гаров, изпълнителен директор, Colliers International, при сегашните нива на цените купувачите на жилища са започнали да се активизират.

Като ключов за възстановяването на пазара на имоти се сочи проблемът с финансирането или по-скоро с недостига на такова.

„Чувстваме, че имаме търсене на пазара, на жилища, на офиси, има търсене на нови апартаменти в големите градове, но на предприемачите им се налага да бутат пазара. По принцип не виждам проблеми, които могат да спрат възстановяването“, заяви Шимон Бен Хамо, изпълнителен директор на AFI Europe Bulgaria, която има няколко жилищни проекта в София.

Според него въпреки че банките вече се завръщат на пазара, това става много бавно.

„Без банките може да бутаме с всичките си сили, но няма да е достатъчно. Всички участници на пазара трябва да бутат заедно, иначе ще отнеме много повече време“, коментира Шимон Бен Хамо.

Лихвите ще започнат да падат скоро, но това ще бъдат плавни понижения, прогнозира от своя страна Емил Ангелов, заместник-главен изпълнителен директор на Piraeus Bank.

„Отрасълът претърпя перфектната буря. В един момент изчезнаха едновременно всички фактори, които го подкрепяха“, обобщи кризата той.

По думите му банката не би могла да финансира с 30-годишен ипотечен кредит покупката на панелка, чийто живот е 10-15 г., като допълни, че и преди кризата не са били активни в този сегмент. Сега въпросът със санирането се решава на парче, а е нужна държавна намеса за по-мащабно саниране, смята Ангелов.

Въпросът с панелните жилища бе засегнат по-рано и от министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. 2,5 млн. българи живеят в панелни жилища, каза той. Голяма част от тези имоти се нуждаят от саниране.

Още от BalREc:

В ход е бързо ребалансиране в сектора на имотите у нас

Диков: Надлъгването на пазара на имоти трябва да спре

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още