IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Колко пaднаха цените на апартаментите в Букурещ?

В момента в Букурещ могат да се намерят завършени студиа за 40 хил. евро и апартаменти до 60 хил. евро

11:34 | 05.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Колко пaднаха цените на апартаментите в Букурещ?

Преди няколко години, когато апартаментите, които се строят в момента в Букурещ, бяха само макети, предприемачите и консултантите смятаха, че цените ще се повишат с наближаване на времето на завършване на строежа. Въпреки това кризата завари апартаментите незавършени, пише румънското Business Magazin.

В момента могат да се намерят завършени студиа за 40 хил. евро и апартаменти до 60 хил. евро. Преди две години такива цени бяха почти немислими, особено в комплекси от затворен тип с няколкостотин апартаменти, които включват и обслужващи площи и съоръжения и търговски площи.

Единствената възможност бяха апартаменти в околностите на румънската столица, пише изданието. Такива се намират и в момента с тази разлика, че офертите, които са на пазара сега, включват завършени апартаменти или такива, които са в много напреднал етап на строителство и ще бъдат завършени тази година.

„Много е трудно да се намерят такива оферти в полуцентрални райони или в такива, които не са в покрайнините на Букурещ“, коментира Валентин Илие, изпълнителен директор на Coldwell Banker за Румъния, която продава най-голямото портфолио от нови и стари апартаменти.

„Когато проектите бяха стартирани, цените за закупуване на замя бяха по-високи, разходите за строителство бяха по-високи, и предприемачите на проектите в по-добри райони все още на са склонни да понижават цените.“

По данни на изданието най-евтините студиа и двустайни апартаменти в момента могат да се намерят именно в комплексите в покрайнините на града. Най-евтини понастоящем са цените в комплекса Rasarit de Soare, изграждан от компанията Conarg в източната част на Букурещ. Студио от 47 кв. м в него може да бъде закупено за 40 900 евро.

Двустайни апартаменти също се предлагат на значително по-ниски цени в сравнение преди кризата.

На въпроса може ли по-добър апартамент да бъде изграден в по-добра локация и да бъде продаден за 60 хил евро Валентин Илие отговаря: „Да това е възможно, но (строителните) работи трябва да започнат сега, когато строителните разходи са по-ниски и е възможно да се намери терен на цената на проблемен актив.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още