IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Консултанти в Румъния залагат на логистичните имоти

Според експерти сегментът на логистичните площи ще бъде първият от пазара, който ще се размрази в резултат на увеличено търсене на индустриални обекти

18:12 | 04.11.09 г.
Консултанти в Румъния залагат на логистичните имоти

Консултанти от сектора на недвижимите имоти в Румъния са на мнение, че сегментът на логистичните площи в страната ще бъде първият от пазара, който ще се размрази в резултат на нарастване на търсенето на индустриални обекти. Ще бъдат подновени инвестициите, като инвеститорите ще бъдат привлечени от по-високата доходност в сравнение с търговските или жилищните площи, пише списание Business Construct.

Според специалисти от сектора на имотите логистичният пазар ще се размрази от началото на следващата година, поне по отношение на сделките, след като търсенето се изравни с предлагането, а възстановяването ще бъде бързо. Въпреки това основни проблеми и през следващата година ще бъдат финансирането на проекти и несигурната бизнес среда.

„Относно нивата на сключване на сделки очакваме 2010 да бъде малко по-добра от 2009“, казва Виорел Опаит, мениджър индустриални площи в Colliers International, цитиран от Ziarul Financiar.

Родича Таркаву, който е начело на индустриалния отдел на DTZ Echinox, е на същото мнение и очаква логистичният сегмент да се размрази следващата година.

Около 80 хил. кв. м логистични площи са били пуснати в експлоатация в страната тази година, като над половината от тях са в Букурещ. До края на годината не се очаква на пазара да излязат нови площи, като спадът в предлагането постепенно ще доведе до повишаване на наемните цени.

Към момента в Букурещ има над 900 хил. кв. м логистични площи и още 500 хил. в страната. Общият обем на логистичните площи в различен етап на реализация обаче надхвърля 2 млн. кв. м.

Наемните нива варират между 4 и 5 евро на кв. м към момента. Очаква са те нараснат, когато площите се запълнят и предлагането остане постоянно.

Според консултантите инвеститорите ще се фокусират върху развитие на логистични площи следващата година, основно в Букурещ, а след това и към останалата част на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още