IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фондът Atlas излиза от Словакия със загуба

Фондът продава портфолиото си в Словакия в сделка, която ще доведе до загуба от близо 6 млн. евро

11:14 | 04.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фондът Atlas излиза от Словакия със загуба

Инвестиционният фонд Atlas Estates Limited съобщи, че е продал инвестиционното си портфолио в Словакия на значителна загуба, с което е сложил край на присъствието си в страната.

Фондът, чиито акции се търгуват на Лоноднската борса, е подписал споразумение с регистрираната в Кипър компания Pottertry Limited за продажбата на своя дял от 50% в смесеното дружество, чрез което компанията развива дейност в Словакия.

Сделката ще доведе до загуба за дружеството в размер на 5,7 млн. евро от продажбата. Словашкото смесено дружество не генерира никакъв проход и няма други разходи освен лихви по кредити, които за миналата година са на обща стойност почти 2 млн. евро.

Приходите от продажбата на портфолиото са на стойност 8 млн. евро, които компанията ще получи 75 дни след сключване на споразумението.

Инвестициите в Словакия са включвали 879 хил. кв. м земя край Братислава, както и два терена във втория по големина град Кошице с обща площ от 10 хил. кв м. Незастроените терени, притежавани от словашкото смесено дружество, са на обща стойност 56 млн. евро, като имат и задължения на стойност 28,6 млн. евро.

Фондът смята да използва приходите за финансиране на останалите си активи, като за напред ще се концентрира върху пазара във Варшава, където тя „има силно присъствие и е вероятно да реализира стойност чрез развитието на проектите си през следващите две до три години“, казват от Atlas. За сравнение портфолиото в Словакия щеше да изисква мащабни допълнителни инвестиции, а всяка потенциална доходност щеше да дойде в дългосрочен план, казват от фонда.

Atlas Estates има портфолио от 23 имота в различни страни в Централна и Източна Европа. В края на юни от фонда съобщиха за Investor.bg, че търсят възможности за продажбата на единствения си актив у нас – офис сградата Atlas House (преди BSR Center) на бул. „Тотлебен“ в центъра на столицата. Фондът придоби сградата през 2007 г. от BSR Europe за 7,3 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още