IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световната банка: В Китай няма имотен балон

Притесненията за пазара са неоснователни, тъй като поскъпването на жилищата не изпреварва ръста на доходите

09:46 | 04.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Световната банка: В Китай няма имотен балон

Притесненията, че в Китай се надува имотен балон са неоснователни, смятат експерти на Световната банка. Причината за това е фактът, че поскъпването на жилищата не изпреварва значително увеличението на приходите на национално ниво.

Това става ясно от редовния доклад на институцията, посветен на китайската икономика, предава Market Watch.

В доклада се посочва, че понижените лихвени проценти от страна на банките са довели до намаляване на месечните вноски по кредитите. Това от своя страна допринася за по-голямата достъпност на ипотечните кредити, смятат от банката.

“Малко вероятно е в скоро време да предстои сериозно балонизиране на цената на имотите“, се казва в доклада. Тази гледна точка обаче противоречи на набиращите сила през последните месеци твърдения, че Китай повтаря грешките, довели до имотната криза в Япония през 80-те и до настоящата криза в САЩ и Великобритания.

„Пазарът на недвижими имоти и решенията за развитието му биха могли да извлекат голяма полза от по-представителни данни за цените на имотите и това как те се движат спрямо доходите“, се посочва в доклада.

Именно жилищният сектор на страната, както и подобряващият се експорт, ще изведат страната до ръст от 8,7 на сто през 2010 година, което ще е повишение спрямо очаквания ръст от 8,4 на сто на Световната банка за 2009 година.

В случай че все пак пазарът се е балонизирал и станем свидетели на внезапен спад в цените на жилищата, това не би засегнало силно средните домакинства. Причината за това е относително ниския ливъридж и ограничения достъп до фондовия пазар на повечето домакинства.

По-сериозно биха били засегнати компаниите, тъй като те имат по-големи портфейли от недвижими имоти, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още