IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Катарски инвестиционен фонд купува сградата на щатското посолство в Лондон

Американското правителство планира да премести посолството в нова сграда с по-висока степен на сигурност, която тепърва ще се строи

17:11 | 03.11.09 г.
Снимка: usembassy.org.uk
Снимка: usembassy.org.uk

Американското правителство обяви днес, че се е съгласило да продаде сградата на посолството си в Лондон на катарска държавна компания, съобщи AP.

От посолството казват, че министерството на външните работи на САЩ е подписало сделка за продажбата на сградата с 600 стаи на Qatari Diar Real Estate Investment Co., катарският държавен фонд за инвестиции в имоти.

Американското посолство оповести още миналата година намерението си да се премести от централния лондонски район Мейфеър в нова сграда с висока степен на сигурност на юг от река Темза.

Победителят в конкурса за дизайн на новото посолство трябва да бъде обявен следващата година, като надеждите са сградата да бъде завършена до 2017 г.

Сегашната сграда на посолството от бетон и стъкло е дело на модернистичния архитект Ееро Сааринен и има защитен статут, поради което фасадата й не може да бъде променяна.

Това ограничение за запазване на външния вид вероятно е намалило продажната цена, която не се посочва. От посолството не разкриват подробности около сделката, но казват, че очакват чрез продажбата на сградата и други свои имоти в Мейфеър да платят за строителството на нова сграда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още