IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата в Дубай с първи ръст след края на бума

Жилищните имоти в Дубай са поскъпнали със 7% през третото тримесечие, но на годишна база цените остават с 47% по-ниски

10:24 | 03.11.09 г.
Цените на жилищата в Дубай с първи ръст след края на бума

Цените на жилищата в Дубай са се повишили със 7% през третото тримесечие, което е първото увеличение, откакто се сринаха от пика си, съобщават от международната консултантска компания Colliers International.

„Резултатите за третото тримесечие сочат „отскачане“ на пазара“, пише Ян Алберт, регионален директор на компанията в съобщение, цитирано от Bloomberg. “Ще трябва да изчакаме резултатите за четвъртото тримесечие, преди да можем да кажем дали се очертава основен профил на ръст.”

През изминалата година Дубай се превърна в най-зле представящия се пазар на имоти, след като преди това беше най-добрият сред 46-те пазара, включени в индекса на Knight Frank за цените на жилищните имоти по света. Кризата сложи край на строителен бум в емирството, който създаде хиляди жилища точно когато търсенето започна да се изпарява.

Сделките с имоти се увеличават с 64% през третото тримесечие спрямо предходното, казват още от Colliers.

“Увеличената наличност на финансиране и по-добрите съотношения заем към стойност облекчават притесненията за ликвидност на купувачите“, казват от компанията. “Това търсене се подкрепя от усещане за по-добра сигурност на работните места на чуждестранните служители, като се изключи секторът на имотите.”

На годишна база цените падат с 47% през третото тримесечие и вече са на нивата от второто тримесечие на 2007 г., сочат още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още