IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нежеланието за риск диктува инвестиционния пазар на имоти в Европа

Фокусът остава върху ликвидни и прозрачни пазари в Западна Европа, като много инвеститори предпочитат вътрешните си пазари

09:58 | 03.11.09 г.
Нежеланието за риск диктува инвестиционния пазар на имоти в Европа

Инвеститорите в бизнес имоти в Европа показват малко желание да напреднат в кривата на риска, сочи последното тримесечно проучване на DTZ. През третото тримесечие инвестиционната активност при бизнес имотите остава фокусирана върху основните ликвидни и прозрачни пазари на Западна Европа.

„Тъй като икономиките и наемните пазари в Европа остават крехки, инвеститорите са фокусирани върху активи с добро качество с дългосрочни сигурни доходи, предимно на ключовите западноевропейски пазари – основно Великобритания, Германия и Франция. Активността остава основно слаба в развиващите се пазари в Централна и Източна Европа, където рисковете се считат за по-големи“, казва Магали Мартън, директор проучвания за Европа и Близкия Изток в компанията, цитирана от PropertyEU.

Миналия месец от компанията коментираха, че разбирането на риска и разграничението между отделните видове риск са ключови фактори за успешните инвестиции на пазара на имоти в ЦИЕ.

Много инвеститори са се изтеглили към вътрешните си пазари. Тази тенденция е особено изразена във Великобритания, като британските инвеститори почти напълно са се изтеглили от европейските пазари през последните няколко тримесечия и са фокусирали вниманието си върху вътрешния си пазар. През третото тримесечие британските инвеститори са придобили активи за 3,5 млрд. евро (26% от цялата пазарна активност), като основната част от тях, или 97%, са на Острова.

Поевтиняването на паунда в комбинация с изоставащото преоценяване на активите на някои пазари в континентална Европа се сочат като основни фактори за ограничената на вътрешния пазар активност на британските инвеститори.

Германските инвеститори също са особено активни, като са инвестирали 2,3 млрд. евро на пазара през третото тримесечие, което е 17% от всички придобивания. Близо половината от тях (1,1 млрд. евро) са инвестирани на местния пазар.

Трансграничните инвестиции възлизат общо на малко над 6 млрд. евро (около 40% от активността), като те включват две големи сделки (по над 1 млрд. евро) - придобиването от страна на Blackstone на дял от 50% в Broadgate в Лондон за 1,15 млрд. евро и покупката на портфолио от испанската банка BBVA от страна на консорциум, воден от RREEF, за същата сума. Като цяло 60% от всички чуждестранни инвестиции са насочени към Великобритания.

От друга консултантска компания в сектора - Cushman & Wakefield, вчера изтълкуваха като първи признаци на възстановяване увеличението от над 50% на инвестиционните обеми на пазара на бизнес имоти в Европа от през третото тримесечие до 19,6 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още