IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестираха близо 20 млрд. евро в бизнес имоти в Европа през тримесечието

Ръстът от над 50% се тълкува като първи признаци на възстановяване на активността

16:40 | 02.11.09 г.
Инвестираха близо 20 млрд. евро в бизнес имоти в Европа през тримесечието

Първи признаци на възстановяване започват най-накрая да се появяват на пазара на бизнес имоти в Европа, като инвестиционните обеми са скочили с 53% през третото тримесечие до 19,6 млрд. евро, доходността се стабилизира и дори наемният пазар успява да излъчи някои по-окуражителни сигнали, поне че се приближава към стабилност, сочи проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield.

Както и през второто тримесечие, увеличената активност се влияе от трансграничните инвестиции, които са се увеличили над два пъти спрямо предходното тримесечие и достигнаха най-високата си стойност от повече от година. Международните инвеститори са увеличили дела си в общата активност до 44% спрямо 31% през първите шест месеца на годината.

Макар и да са по-предпазливи, местните инвеститори също стават все по-активни, като са инвестирали общо 10,9 млрд. евро, което е ръст от 29% спрямо второто тримесечие. Те имат особено голямо значение за съживяването на активността на пазари като Германия и Франция.

Средното ниво на доходност от първокласни площи в Европа вече е 7,51% и през третото тримесечие нивата остават стабилни в 21 от 32 държави, обект на анализа. Като цяло на практика има спад от 1 базисен пункт през тримесечието, макар че той изцяло се дължи на Великобритания, където доходността се понижава с 24 базисни пункта до 6,73%. Това все пак е по-високо от нивото за Западна Европа, като се изключи Великобритания – то е средно 6,68%, като е отчетен ръст от 3 базисни пункта, най-слабото тримесечно повишение от края на 2007 г.

В Централна и Източна Европа средните стойности са предимно стабилни, но резултатите са все по-различни, като доходността остава без изменение в Полша, Чехия и Русия, но продължава да расте в България, Румъния, Унгария и други.

„Инвеститорите очевидно остават много фокусирани върху първокласни активи, генериращи сигурни доходи, с ограничен интерес към каквото и да било друго“, коментира Майкъл Райдерх от компанията.

„По-големите, по-ликвидни западни пазари водят, като във Великобритания е много оживено, но Франция също се радва на по-засилено международно търсене, а в Германия има сериозен интерес от местни купувачи. На другите места инвеститорите търсят проблемни активи и затова пазари, които са паднали много, отново са обект на анализ. Испания имаше добро тримесечие, както и ключови пазари като Белгия и Холандия. В другите райони картината е по-смесена, като пазарът става все по-поляризиран, що се отнася до активност и резултати.“

От компанията прогнозират активно последно тримесечие, като инвестиционните обеми за годината се очаква да достигнат около 65 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 02.11.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още