IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Делът на празните офиси в ЦИЕ достигна рекордните 15,6%

Общо за Европа нивото на незаетост достига 9,7% през третото тримесечие

14:08 | 02.11.09 г.
Делът на празните офиси в ЦИЕ достигна рекордните 15,6%

Активността при строителството на офиси в Европа намалява и обемите новозавършени проекти се очаква да се понижат през следващите няколко години. Въпреки това на пазара продължават да излизат проекти, стартирани преди рецесията, като през първите три тримесечия на годината са завършени 5,6 млн. кв. м, сочи проучване на Jones Lang LaSalle на 24 ключови пазара в Европа.

Новозавършените проекти в комбинация с намаляващото търсене на площи продължават да увеличават нивото на незаетост в Европа, като то нараства през третото тримесечие с 50 базисни пункта спрямо второто до 9,7%.

Проблемът със заетостта на офисите е особено актуален в Централна и Източна Европа, където средното ниво на незаетост се повишава с близо 1000 базисни пункта през последните 12 месеца до 15,6% - рекорд за всички времена. Свръхпредлагането е отчасти резултат от забавянето на пазара в Москва, но Будапеща, Прага и Варшава също отчитат значителни увеличения на празните офиси (София не е включена в проучването).

С ръст от 200 базисни пункта през изминалата година до 9,2% Западна Европа също е изправена пред дисбаланс между предлагане и търсене Големият брой завършени проекти в комбинация със слабо търсене доведоха до отрицателна нетна абсорбция от над половин милион кв. метра за първи път от 2003 г. Най-големите повишения на нивото на незаетост се отчитат в Амстердам (+160 базисни пункта до 14,6%), Варшава (+140 б.п. до 7,1%) и Барселона, Хага, Москва и Будапеща (всички с по 110 б. п.)

Нивата на незаетост в Европа към момента варират от 21,8% за Дъблин до 4,1% за Люксембург.

Макар и общият обем да намалява, до края на годината в Европа трябва да бъдат завършени 2,5 млн. кв. м, като една трета от тях са в ЦИЕ, предимно в Москва. Предвид слабите перспективи от страна на търсене нивата на незаетост се очакват да растат още.

При наемните нива на повечето пазари през третото тримесечие се наблюдава стабилизация, сочи още проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още