IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на бизнес имоти в ЦИЕ остава надценен спрямо Западна Европа

Слабо подобрение на инвестиционните обеми в ЦИЕ през 2010 очаква Алесандро Бронда от Aberdeen Property Investors

15:14 | 30.10.09 г.
Пазарът на бизнес имоти в ЦИЕ остава надценен спрямо Западна Европа

Въпреки че ръстът на доходността се забавя, инвестиционният пазар на бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) все още е надценен в сравнение с британския или западноевропейските пазари, казва в интервю за унгарското онлайн издание Portfolio.hu Алесандро Бронда, директор Глобална инвестиционна стратегия на Aberdeen Property Investors. По думите му някои инвеститори на тези пазари се опариха, затова днес на тях има значителен недостиг на ликвидност.

Наемните пазари все още изпитват резки низходящи корекции. Търсенето е слабо, незаетостта значително нарасна, а наемите вървят надолу, обяснява Бронда. Според него нетният резултат от това е спад на капиталовите стойности приблизително от 35% към днешна дата, като се очакват поне още 15% въпреки забавянето на корекцията на доходността.

Той очаква слабо подобрение на инвестиционните обеми в ЦИЕ през 2010 г., въпреки че това се дължи основно на твърде ниските нива към момента и бъдещите стойности ще останат далеч под неустойчивите нива от периода между 2006 и 2008. Падащите капиталови стойности удрят резки спирачки на новите инвестиции, а влошаването на наемните пазари се очаква да възпре инвеститорите, които търсят доходна възвръщаемост от имотите.

Други ключови играчи на инвестиционния пазар се очаква да са с вързани ръце или пък да се пренасочат към вътрешните си пазари, отбелязва Бронда. По-бързото подобрение на британския пазар също привлича международен капитал, който иначе би могъл да отиде към други пазари като тези в ЦИЕ.

Като най-важни рискове пред инвестиционния пазар на имоти в ЦИЕ и в частност в Унгария Бронда сочи бавното икономическо възстановяване, захранвано от високи нива на задлъжнялост и на дългосрочна безработица. Възстановяването в Централна Европа зависи в голяма степен от това в Германия заради ключовата й роля като търговски партньор, отбелязва още той.

На пазара на имоти свръхпредлагането вероятно ще остане голяма тежест в условия на слабо търсене, коментира Бронда. Според него предлагането в Унгария изглежда в най-лошо състояние от всички пазара в ЦИЕ предвид обема площи в процес на строителство, което ще подтиска наемните нива още известно време.

Най-предпочитаният от Бронда пазар в Централна Европа е Полша, която той счита за по-стабилна от другите в региона. Наемите там вече претърпяха бърза корекция, но предлагането остава структурно по-ниско в сравнение с други места, което е добра предпоставка за възстановяване. Според него офис пазарът в Полша ще се възстанови по-скоро и по-бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още