IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на имотите и потребителското доверие на Острова продължават нагоре

Цените на британските имоти са вече с 2% по-високи в сравнение с нивото си отпреди година, показаха данните на Nationwide

09:26 | 30.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на имотите и потребителското доверие на Острова продължават нагоре

Британските имоти продължиха да поскъпват за шести пореден месец през октомври, макар и с по-бавни темпове в сравнение с предишните месеци. Цените им са вече с 2% по-високи в сравнение с нивото отпреди година, показаха данните на ипотечния кредитор Nationwide Building Society.

Това е най-голямото поскъпване на годишна база от март 2008 г., като средната цена на жилище нараства до 162 038 паунда през октомври. В сравнение с предишния месец тя се е повишила с 0,4%, след като през септември имотите на Острова поскъпнаха 0,9% на месечна база.

Темпото, с което цените са се увеличавали през трите месеца до октомври, се забавя леко до 3,4% в сравнение с ръст от 3,8% за предишните три месеца. Причината за това се крие в растящата безработица и данните за свиването на икономиката през третото тримесечие.

Отделен доклад на изследователския институт GFK показа,че доверието на потребителите във Великобритания в състоянието и перспективите пред икономиката продължава да расте и се възвръща на нивото си отпреди началото на кризата.

Стойността на измерителя на потребителското доверие възлиза на -13 пункта през октомври, което е най-високото му ниво от януари 2008 г. досега. Пазарните анализатори очакваха показателят да се повиши малко по-слабо от -16 до -14 пункта.

Потребителските нагласи са един от най-ранните показатели за възстановяването на икономиката. Проучването на GFK се провежда всеки месец сред 2 хил. души във Великобритания и отразява оценката им за миналите и бъдещи икономически условия.

Към 9:20 ч. българско време един британски паунд се разменя срещу 1,6549 долара спрямо курс от 1,6532 преди новината за нарастването на цените на имотите и потребителското доверие. От началото на тази година паундът е поскъпнал с 13% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още