IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Получихме първо предупреждение от ЕК за проекти за защитени зони по Натура

България системно не осигурява адекватна защита за местообитанията на птиците, посочват от комисията

14:53 | 29.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Получихме първо предупреждение от ЕК за проекти за защитени зони по Натура

Европейската комисия изпрати на България и Полша първо писмено предупреждение за това, че двете страни не са оценили адекватно влиянието на строителни проекти върху защитени местности от мрежата Натура 2000, съобщиха от комисията.

В съобщението на ЕК се посочва, че България системно не осигурява адекватна защита за местообитанията на птиците. Комисията е получила много оплаквания за текущи туристически, инфраструктурни и вятърни проекти в различни зони за защита на птиците в страната.

От комисията смятат, че България редовно нарушава задълженията си да пази тези местности и да прави оценка на ефекта от развиваната в тях дейност. Страната ни разполага с два месеца да отговори на направеното предупреждение.

От своя страна, Полша е нарушила законодателството по отношение на опазването на околната среда, като е одобрила и почти завършила строежа на път, който минава през четири местности от Натура.

В същото време комисията е закрила случая на Германия, отново за нарушаване на законодателството в областта, след като страната е определила допълнителни защитени местообитания на птици. Първото предупреждение за Германия е било изпратено през 2001 г., тъй като страната не е била определила достатъчно по брой и размер защитени зони.

През 2006 г. Германия е получила второ, окончателно предупреждение, тъй като все още не е била постигнала достатъчно в областта, след което страната е изпълнила исканията на комисията.

Според европейското законодателство в зависимост от отговора или от липсата на отговор от съответната държава-членка на първото писмено предупреждение, ЕК може да вземе решение да изпрати второ и окончателно писмено предупреждение до държавата-членка. В него се посочват причините, поради които комисията счита, че е налице нарушение на правото на ЕС и се призовава държавата-членка да изпълни изискванията в рамките на определен период, обикновено два месеца.

Ако държавата-членка не спази изискванията на второто предупреждение, комисията може да реши да заведе дело пред Съда на европейските общности. В случай че съдът установи нарушение на Договора за създаване на Европейската общност, от съответната държава-членка се изисква да предприеме необходимите мерки, за да спази изискванията.

Комисията има правомощие да предприеме действия срещу държава-членка, която не се е съобразила с решение на Съда на Европейските общности. ЕК може да поиска от съда да наложи финансова глоба на съответната държава-членка.

По-рано този месец България получи първо писмено предупреждение заради Пирин, Царево и Иракли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още