IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов закон в Албания ще улеснява инвестициите в имоти

ЕС и чуждестранните инвеститори настояват Албания да приеме по-ясни регулации за правото на собственост

12:11 | 29.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нов закон в Албания ще улеснява инвестициите в имоти

Албания подготвя нов закон, който ще даде възможност на правителството да изчисти проблемите в сектора на имотите, които чуждестранните инвеститори срещат в бившата комунистическа балканска страна, казва министърът на икономиката на страната Дритан Прифти.

„Проектозаконът (в момента) се разглежда и той ще даде на правителството власт да разреши проблемите с имотите, пред които са изправени чуждестранните инвеститори, които идват в Албания“, казва Прифти, цитиран от Ройтерс.

Европейският съюз и чуждестранните инвеститори от много време настояват Албания да изясни законодателството си в областта на правото на собственост в страната, за да може да се ускори нейното развитие в икономиката и туризма.

Една от най-известните жертви на законодателните неуредици стана френската Club Mediterranee (Club Med), която се оттегли от пазара след пет години борба с администрацията и местните жители поради плановете си да изгради първия модерен курортен комплекс в страната.

Присъединяването на страната към НАТО като пълноправен член тушира опасенията на чуждите инвеститори относно несигурността на инвестициите в една страна с дългогодишна история на политическа нестабилност.

В изказването на министъра не се уточнява как точно законът ще подпомогне работата на инвеститорите, като се казва единствено: „Този закон ще гарантира ръста на чуждите инвестиции и дългосрочната политическа сигурност в страната.“

Данни на МВФ от тази седмица сочат, че БВП на Албания ще отчете ръст от 2% тази година. Правителството е по-оптимистично и очаква ръст от 4%.

„Сега ще се концентрираме върху привличането на инвестиции на зелено с развитието на публично-частни партньорства и чрез създаването на шест индустриални парка“, казва Прифти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още