IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Корейци ще строят развлекателен комплекс край София за близо $1 млрд.

Има интерес и за строеж на електроцентрали, включително и ядрени

18:19 | 27.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Корейци ще строят развлекателен комплекс край София за близо $1 млрд.

Държавна корейска компания в консорциум с финансови инвеститори ще строят курортно-развлекателен комплекс край София, е станало ясно по време на срещата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с Корейската асоциация по конни надбягвания в Сеул. Трайков е в делегацията, придружаваща президента Георги Първанов при официалното му посещение в Корея.

Първоначалната инвестиция в комплекса се предвижда да е 500 млн. долара, а общият й размер да достигне 970 млн. долара.

Очаква се след изграждане на комплекса да бъде осигурена постоянна работа на около 6000 души, а при строителството му – на около 30 хил. човека.

По време на срещата на министър Трайков с държавната енергийна компания КЕПКО е проявен интересът от компанията да строи и оперира електроцентрали, включително и ядрени, но не в ролята на инвеститор.

Корейски компании се интересуват и от строителството на инфраструктурни обекти в България, както и от производството на храни, електромобили за голф игрища и други. Този интерес е бил заявен по време на българо-корейския бизнесфорум в Сеул, в който участва и министър Трайков. На форума „Инвестиционен климат и бизнес възможности в България” Трайков е запознал корейските партньори с актуалното икономическо развитие на страната и потенциала и предимствата на България за привличане на чуждестранни инвестиции.

Предишната разпространена информация около посещението на делегацията ни в Южна Корея беше за възможно партньорство с Хюндай в производство на електромобили, както и за проект за изграждане на кораби за пренос на компресиран природен газ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още