IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Имотите в САЩ поскъпват за четвърти пореден месец

Изтичането на програмата за подпомагане на купувачите на първи имот през ноември може да има неблагоприятен ефект, предупреждават от Standard & Poor's

15:43 | 27.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Имотите в САЩ поскъпват за четвърти пореден месец

Цените на жилищата в САЩ се повишиха за четвърти пореден месец през август, след като през лятото отбелязаха първия си ръст на тримесечна база за последните три години. Това стана ясно от индексите Standard & Poor's/Case Shiller, които са водещи измерители на цените на имотите в САЩ.

По-широкият индекс, който следи цените на имотите в 20-те най-големи града в страната, се повишава с 1,2% през август спрямо юли, когато бе регистриран месечен ръст на цените от 1,6%. Така годишното понижение на индекса намалява до 11,3% спрямо спад от 13,3% на годишна база през юли.

Индексът, който покрива 10 мегаполиса в САЩ, добавя 1,2% през август, след като се повиши с 1,7% на месечна база през юли. По този начин годишният спад в цените на имотите в 10-те града намалява до 10,6%, което е много по-малко от рекордното понижение от 19,4%, отчетено през януари.

Според Дейвид Блицър, председател на комисията, която изчислява индекса на Standard & Poor's, пазарът на имоти е започнал да се стабилизира, но растящата безработица и изтичането на програмата за подпомагане на купувачите на първи имот в края на ноември може да има неблагоприятен ефект.

Цените на имотите в САЩ отбелязаха 16 поредни рекордни годишни спада от октомври 2007 г. до януари 2009 г., след което темпът на понижение на цените започна да се забавя. През разглеждания месец имотите поскъпват в 17 от 20-те населени места, включени в проучването на агенцията.

Към 15:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4866 долара спрямо курс от 1,4881 преди данните за поскъпването на имотите през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още