IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Израелци и гърци доминират инвестиционния пазар на бизнес имоти в България

Търсената от инвеститорите доходност варира в рамките на 10% до 15%

17:25 | 27.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Израелци и гърци доминират инвестиционния пазар на бизнес имоти в България

Инвестиционният пазар на бизнес имоти в България в момента е доминиран от израелски и гръцки кешови инвеститори, казаха на среща с журналисти от консултантската компания Forton International. Търсенето е насочено към изградени обекти с добри наематели, които имат добър бизнес и са подписали дългосрочен договор за наем на пазарни наемни нива.

От компанията обясниха интереса от страна на инвеститорите от Гърция и Израел с факта, че те познават по-добре страната, както исторически, така и по отношение на пазара на имоти. Наред с това те имат по-голяма толерантност към риска.

Въпреки акцента върху доходоносни проекти има и „по-агресивни“ купувачи, които търсят да закупят проекти в затруднено положение на собственици, които изпитват трудности да обслужват банковите си задължения и са принудени да продават. Сред тези купувачи има и немалка част български инвеститори, включително и индивидуални. Въпреки това от Forton казаха, че на пазара почти няма предлагане на добри проекти, които се продават като „проблемни активи“, тъй като техните собственици намират начини да предоговорят условията по кредитите или да рефинансират задълженията си.

Дисбалансът по отношение на наемите стимулира наемателите да търсят нова локация, където да постигнат финансова оптимизация. При всички положения липсата на наематели намалява стойността на недвижимите имоти. Поради тази причина запазването на добрите наематели е от ключово значение за собствениците, като преценката как да се постигне това е на индивидуалната база.

Търсената от инвеститорите доходност варира в рамките на 10% до 15% в зависимост от предназначението на имота, населеното място, локацията, качеството на изграждане и сигурността на наемателите. „Въпреки че през тримесечието отчитаме сближаване между очакванията на инвеститорите и собствениците на имоти, все още има застой на инвестиционния пазар“, казват специалистите.

От компанията отчитат като „добър знак” сделката за сградата на Auto Union, която Еврохолд продаде на инвестиционния фонд Bluehouse. Фирми на Еврохолд остават дългосрочни наематели, а постигнатата доходност е 10%.

Определен инвестиционен интерес проявяват и българските инвеститори, които търсят да се възползват от намалената стойност на имотите, като са склонни да поемат и по-големи рискове по отношение покупка на недовършени имоти или бъдещи проекти.

Още по темата:

Експерти: Пазарът на бизнес имоти у нас близо до най-ниската си точка

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още