IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британците се завръщат на пазара на имоти, но не и у нас

Британските купувачи "играят на сигурно" и се насочват към пазари като южна Испания или Алгарве в Португалия

12:10 | 26.10.09 г.
Британците се завръщат на пазара на имоти, но не и у нас

Има признаци, че британските и ирландските купувачи на имоти, някога водещите чуждестранни играчи на няколко горещи пазара, започват да инвестират отново след продължително отсъствие. Отминаха обаче дните на спекулации на развиващи се пазари като България и Хърватска, пише New York Times.

Също като много инвеститори в бизнес имоти, които избягват рискови инвестиции в полза на добре установените пазари, британските и ирландските купувачи на ваканционни жилища се насочват към места, където имат дълга история.

“Британските купувачи играят на сигурно”, казва Чарлс Уестън-Бейкър, управляващ директор „Глобално развитие“ в лондонската агенция за имоти Savills International. “Те искат втори дом в райони, с които имат дълга връзка като Южна Испания или пък Алгарве в Португалия”.

„В крайна сметка търсят локации в близост до дома с добра инфракструктура, включително транспортни връзки“, допълва той.

В трудни икономически времена купувачите са по-склонни да се насочват към по-близки до дома си места, отколкото към далечни дестинации, обяснява Бен Мей, икономист в консултантската компания Capital Economics, базирана в Лондон. “Според мен повечето купувачи ще разполагат с много налични средства и са сигурни за работата си. Същевременно след като цените паднаха на пазари като Южна Испания и Португалия и може да продължат да се понижават, се създава усещане, че има възможност за изгодни сделки там”.

Интересът към Португалия отново се фокусира върху област Алгарве на южното крайбрежие, сочат наблюдения на британската агенция за имоти Knight Frank. Данни на агенцията показват, че цените в много райони в Алгарве са паднали с 25% от края на миналата година и според Джорджина Ричардс от лондонския офис на агенцията Knight Frank е продала седем имота в района на британски купувачи от април насам.

“Британците и ирландците често търсят вили, защото те предлагат повече усамотение. Много важно е също да бъдат близо до ресторанти и до плажа“, допълва тя.

Обикновено вилите в района се продават за по-малко от 1 млн. евро, въпреки че понякога на пазара излизат оферти и за 2,5 млн. евро, казва тя.

Следващата година цените в западната част на Алгарве вероятно ще останат стабилни, но без да отчитат ръст, предвид значителната корекция, която вече се състоя, прогнозира Ричардс.

В централните части на Алгарве цените вече са се стабилизирали, основно заради близостта си до летището в град Фаро, разположението до брега и добрите съоръжения, казва тя. От 2011 г. цените вероятно ще нарастват с 3 до 5% на година, а може би и с повече в най-търсените локации, прогнозира Уестън-Бейкър.

Същевременно се отчита увеличаване на интереса на британските купувачи дори към станалите известни с проблемите в строителството и корупционни скандали крайбрежни курорти в Южна Испания.

Според Луис Кант, директор на Hudson International Properties в Марбея, запитванията от потенциални купувачи за жилища от средния и висок клас в Южна Испания са се увеличили трикратно от януари насам, до над 60 на месец. Над половината от запитванията са от британци, допълва тя.

Кант не посочва точни цифри, но коментира: “Мисля, че хората започнаха да разбират, че пазарът вероятно е достигнал дъното или няма да пада още много и че има някои възможности”.

Цените в горния сегмент на пазара в района са паднали с около 20% от средата на 2007 и с 40% в по-ниския сегмент. Днес жилищата струват около 3500 евро/кв. м спрямо около 4500 евро в началото на 2007, според данните на Hudson. Обикновено тези имоти заемат около 400 кв. м, имат четири спални, частен басейн и градина.

По-ниските цени стимулират и хора, които по принцип наемат, да купуват, казва Кант.

Според Мей от Capital Economics жилищните цени в Испания вече не падат толкова рязко като в началото на годината, но може да загубят още 30% от стойността си през следващите три години. И макар че спадът в горния сегмент може да не е драматичен заради по-силното търсене, предприемачите може да се окажат принудени да продават с големи отстъпки, за да се отърват от пренасищането с новопостроени единици в по-ниския сегмент на пазара, казва Мей.

Проучване на Investor.bg това лято разкри, че английски купувачи на имоти се появяват и в Банско у нас, но сделки правят руснаци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още