IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекорден месечен ръст на жилищните кредити за последните 6 месеца

Потребителските кредити отчитат рекорден месечен ръст за последните 16 месеца през септември

13:18 | 23.10.09 г.
Рекорден месечен ръст на жилищните кредити за последните 6 месеца

Месечен ръст на жилищните кредити от 1,91% до 8,22 млрд. лв. отчитат банките през септември 2009 г., показват изчисления на Investor.bg на база данни на БНБ.

Това е най-големият месечен ръст за последните 6 месеца, като за 8-ми пореден месец общият портфейл от жилищни кредити на населението бележи рекорди. На годишна база жилищните кредити се увеличават с 11,28%.

Ръстовете на месечна и годишна база при жилищните кредити през септември са по-високи от общите ръстове на целия кредитен портфейл на банките (включително фирмените кредити), които са 1,7% на месечна база и 5,05% на годишна база. При фирмените кредити ръстът на месечна база е 1,1%, а на годишна 3,7%.

Още по-мощно се увеличават потребителските кредити с 4,28% ръст през септември на месечна база до 7,56 млрд лв., което е най-големият месечен ръст от април 2008 г. или за последните 16 месеца.

Ръстът на годишна база е 4,74%, което е по-малко от годишния ръст при жилищните кредити или при общия кредитен портфейл на банките.

Данните са много по-добри от тези в САЩ например, където през юли спадът на портфейла от потребителски кредити достигна 10,4% на годишна база, докато в България и по време на кризата има ръст.

В следващите месеци може да видим и покачване на новоотпуснатите жилищни и потребителски кредити, тъй като през периода ноември 2008 г. - февруари 2009 г. спадът на годишна база беше между 58 и 76%. Тоест новоотпуснатите кредити в следващите месеци, ще бъдат сравнявани с изключително ниска база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още