IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищата у нас са поевтинели с 5% за три месеца

Тримесечното понижение на цените се забавя, но на годишна база има задълбочаване на спада до 28%

11:34 | 23.10.09 г.
Жилищата у нас са поевтинели с 5% за три месеца

Индексът на пазарните цени на жилищата за третото тримесечие на 2009 г. спрямо второто тримесечие на годината е 95%, т. е. средното намаление на пазарните цени на жилищата е 5%, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Това представлява забавяне на тримесечното понижение. За второто тримесечие беше регистриран спад от 9,7%, а за първото – от 12,4%. На годишна база обаче се регистрира задълбочаване на спада.

Индексът на пазарните цени на жилищата за третото тримесечие спрямо съответното тримесечие на миналата година е 72%, като така средното намаление на цените е 28%.

За второто тримесечие годишното намаление беше 21,9%, а за първото – 8,4%.

През третото тримесечие на годината е регистрирано намаление на цените спрямо предходното в почти всички областни градове, като най-значително е в Монтана - с 16,3%, Видин - с 10,1% и Шумен - с 10%.
 
В София-столица понижението е 6%.
 
Леко повишения се наблюдават в Силистра (1,2%), Кюстендил (0,9%), както и София област и в Хасково (по 0,6%).

Средната пазарна цена на жилищата за страната през третото тримесечие на 2009 г. е 1021,45 лв./квадратен метър.

Най-високи са средните цени във Варна – 1770 лв./кв. м, следвана от София-столица – 1640,33 лв./кв. м, и Бургас – 1379,83 лв./кв. м.

Най-ниски са средните цени в Кюстендил – 545,94 лв./кв. метър, област София – 592,05 лв./кв. м и в Кърджали - 617,39 лв./кв. м.

Пикът на средната пазарна цена беше достигнат преди точно една година – през третото тримесечие на 2008 г. цената е била 1418,24 лв./кв. м, сочи справка на Investor.bg в данните на НСИ. През последното тримесечие на миналата година пазарът у нас не успя да остане встрани от глобалната криза и цените на жилищата тръгнаха надолу.

Индексът на пазарни цени на жилищата оценява общото относително изменение на цените на съществуващи жилища – апартаменти (изключват се новопостроени апартаменти, къщи, луксозни жилища).

Обект на статистическото изследване са цените на реално продадените от домакинствата апартаменти в областните градове.

Спад от близо 17% на цените на жилищата в София и Пловдив през третото тримесечие на 2009 г. спрямо същия период на миналата година отчетоха вчера от Райфайзен Имоти.

„Клиентите на пазара на жилища днес се водят единствено и само от цените – купувачите се притесняват, че спадът може да спре и да изпуснат най-ниските нива, а продавачите се страхуват от задълбочаващо се понижение“, коментират пазарната ситуация през септември брокери на имоти. 

Прогнозата на „Адрес“ е пазарът постепенно да премине към фаза на стабилност, като цените и оборотите се задържат на близки до моментните нива. Отстъпките ще продължават да са атрактивни за купувачите, така че без тях сделки ще се сключват трудно.

Общият извод от пазара до момента е, че в населението все още има свободни средства и мотивация за покупка, но продуктът, за който се плаща, се подбира внимателно. Така ще бъде и през предстоящите месеци до края на годината, смятат експертите.


Кликнете върху изображенията, за да ги видите в пълен размер



Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още