IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Виждат дъното на щатския жилищен пазар в САЩ през март догодина

Общото понижение на цените от пазарния пик ще бъде 37%, прогнозират от First American CoreLogic

09:52 | 23.10.09 г.
Виждат дъното на щатския жилищен пазар в САЩ през март догодина

Щатският жилищен пазар ще достигне дъното до март 2010 г., като имотите с по-ниски цени ще се възстановят по-бързо от по-скъпите, казват от First American CoreLogic.

Цените на жилищата ще продължат да падат през останалата част от 2009 г., преди да започнат да се повишават в началото на следващата година. Общото понижение на цените от пазарния пик ще бъде 37%, а ако се изключат продажбите на проблемни имоти, спадът ще бъде 24%, прогнозират от базираната в Калифорния компания за данни в ипотечния сектор.

Цените „ще се потопят отново с навлизането в зимния сезон и ще продължат да отскачат от дъното на пазара в очакване на устойчиво възстановяване“, казва Марк Флеминг, главен икономист на компанията, цитиран от Bloomberg.

„Въпреки че по-голямата част от спада на цените изглежда вече е зад нас, все още има известен брой икономически фактори, които работят срещу стабилен и устойчив обрат в жилищния сектор.”

Цените на американските жилища са паднали с 10,1% през август на годишна база, което е по-малко от спада за юли от 11,6% и за юни от 14,4%, сочат данните на First American. Краят на програмата за отпускане на данъчен кредит от 8 хил. долара на купувачите на първо жилище и инвентарът от натрупващи се имоти в процес на принудително отнемане може да окажат натиск върху цените, допълват от компанията.

Невада е щатът с най-голям годишен спад на цените през август с понижение от 24,4%. Цените падат 19,5% в Аризона, 16,8% във Флорида, 12,9% в Калифорния и 12,5% в Орегън.

Сред 10-те най-големи града в страната най-голямото понижение е отчетено в Маями – 16,8%. Цените са паднали с 14% в Лос Анджелис, 12,5% в Чикаго, 11,7% в Ню Йорк, 8,2% в Атланта и 5,3% във Вашингтон. Единственият град с ръст е Хюстън, където цените се повишават с 2%, сочат още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още