IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новото лице на Дубай - празни офиси и апартаменти

Много нови офиси и жилища вероятно ще стоят празни в емирството през 2011 г.

16:59 | 22.10.09 г.
Новото лице на Дубай - празни офиси и апартаменти

Представете си Дубай през 2011 г. - лъскави нови кули доминират на хоризонта, но вкъщи няма да има никой, пише в нов доклад на японската банка Nomura. Толкова много офиси и апартаменти се очаква да излязат на пазара през следващите две години, че, освен ако текущата тенденция към намаляване на населението не се обърне и не се създадат 150 хил. работни места, те ще останат празни, прогнозират анализаторите.

От Nomura очакват около 20 млн. кв. фута (1,85 млн. кв. м) бизнес площи да бъдат завършени в Дубай до 2011 г., а в Абу Даби – 10 млн. кв. фута (930 хил. кв. м).

„Според нас ще трябва да бъдат създадени най-малко около 100 хил. работни места в офиси в Дубай и 50 хил. в Абу Даби, за да се посрещне идващото предлагане. А сега сме в среда, в която се правят съкращения“, казва Чет Райли, базиран в Дубай анализатор на банката, цитиран от Property Wire.

Предупреждението идва на фона на очертаваща се тенденция към намаляване на чуждестранното население на Дубай, защото хората се връщат в родните си държави, след като са останали без работа.

Nomura не е единствената организация, която прогнозира спад на населението. Емирството може да регистрира намаление от 10% на населението си тази година, смятат от консултантската компания Jones Lang LaSalle.

Според доклада на Nomura около 25% от офис площите в Дубай към момента стоят празни, а в Абу Даби – около 5%. Нивото на незаетост се очаква да расте през следващите две години с излизането на нови проекти на пазара. Брокери прогнозират, че половината от офисите в Дубай може да останат празни до 2011 г., след като новото предлагане на практика ще удвои съществуващия инвентар.

Nomura очаква също около 65 хил. нови жилищни единици да излязат на пазара в Дубай и 15 хил. в Абу Даби.

Една четвърт от жилищата в Дубай стоят празни, сочи проучване на консултантската компания в Colliers от миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още