IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищата в София и Пловдив поевтинели с около 17% за година

Спадът на цените в нежилищния сектор в столицата през третото тримесечие е 26% на годишна база, сочи нов индекс

15:08 | 22.10.09 г.
Жилищата в София и Пловдив поевтинели с около 17% за година

Спад от близо 17% на цените на жилищата в София и Пловдив през третото тримесечие на 2009 г. спрямо същия период на миналата година отчита нов пазарен индекс на Райфайзен Имоти.

Нивото на индекса за София за третото тримесечие от 127 пункта показва, че средните пазарни цени, на които се реализират сделки на жилищата в столицата, са спаднали с 16%, или 25 пункта, спрямо третото тримесечие на 2008 г., когато индексът е 152 пункта. За столицата индексът обобщава движението на средните цени за различните райони и типове жилищни имоти. Средните продажни цени към третото тримесечие на тази година са на нивата от края на 2007 г. и началото на 2008 г., като те са достигнали своя връх през третото тримесечие на 2008 г.

Индексът на средните цени в нежилищния сектор (офиси, търговски площи, складове, магазини) в столицата през третото тримесечие е 111 пункта, като това представлява годишен спад от 26% (38 пункта). Средните пазарни цени на офисите и търговските площи са достигнали най-високите си нива през четвъртото тримесечие на миналата година.

В Пловдив средните пазарни цени на продажба на жилищните имоти към третото тримесечие на настоящата година са намалели със 17%, или 28 пункта, спрямо същия период на 2008 г. Към момента в Пловдив средните цени също са близки до нивата от края на 2007 г. и началото на 2008 г., като те са достигнали своя връх отново през третото тримесечие на миналата година.

Индексът се базира на данни за реално сключени сделки по продажна цена в различните пазарни сегменти, като се използват изследвания на Райфайзен Имоти, официални данни на Националния статистически институт, Националното сдружение недвижими имоти и други източници на пазарна информация.

Утре предстои да бъдат оповестени и данните на НСИ за пазарните цени на жилищата в страната за третото тримесечие.

Кликнете върху изображенията, за да ги видите в пълен размер

 


Източник: Райфайзен Имоти

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още