IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-лошото за бизнес имотите по света вече в миналото

Пазарът в Азия е начело на възстановяването, а Европа също отчита засилен инвеститорски интерес

10:17 | 22.10.09 г.
Най-лошото за бизнес имотите по света вече в миналото

Най-лошото от кризата на глобалния пазар на бизнес имоти е свършило, въпреки че възстановяването ще бъде неравномерно, като съживяващите се пазари в Азия и Европа са в контраст с по-унилите настроения в САЩ, сочи нов доклад на Jones Lang LaSalle. Ръстът е подкрепен от подобряващата се глобална икономика, инвеститорския сентимент, пазарната ликвидност и корпоративните баланси, посочват от консултантската компания, специализирана в сектора на имотите.

Пазарът на имоти в Азия е начело на възстановяването, като се възползва от по-добрия от очакванията икономически обрат, а Европа също отчита засилен инвеститорски интерес, казват от компанията, цитирани от Ройтерс.

„За разлика от тях, щатския пазар на бизнес имоти продължава да изпитва затруднения под тежестта на слабо корпоративно търсене и опасения за размера на потенциални загуби от заеми. В Азия позитивният сентимент на жилищния пазар се пренесе и при бизнес имотите, като в Китай и Хонконг има силно увеличение на инвестиционната активност, захранена от ликвидността на китайски инвеститори“, посочват консултантите.

Инвестиционните продажби в Европа също набраха скорост, като се очаква до края на годината обемите да надхвърлят 60 млрд. евро (90 млрд. долара), въпреки че голяма част от сделките са ограничени в сегмента на първокласните имоти на по-прозрачните западноевропейски пазари, става ясно от доклада.

Офис пазарът в централен Лондон остава натоварен, като през първите девет месеца на годината имоти на стойност 5,3 млрд. паунда (9 млрд. долара) са сменили собственика си.

В САЩ загубата на работни места продължава да влияе на офис пазара и през тази година чуждестранни инвестиции почти липсват, въпреки че има известни признаци на интерес от страна на германски фондове за имоти.

От началото на годината до момента обемът на сделките с големи офиси сгради, индустриални обекти, търговски площи и блокове с апартаменти в САЩ е на стойност 29 млрд. долара, което е със 75% по-малко от същия период на 2008 г., сочат още данните.

От компанията прогнозират, че банките в САЩ и Европа все повече ще търсят дългосрочни решения за проблемните имоти, които притежават, което по-скоро ще породи мащабно портфейлно преструктуриране, отколкото спорадични продажби на активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още