IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Елитните жилищни проекти в Москва намаляха наполовина

От 4 млн. кв. м преди кризата планираният общ обем на елитни имоти в града за следващите две години е намалял до 2 млн.

10:55 | 21.10.09 г.
Елитните жилищни проекти в Москва намаляха наполовина

Проектите за изграждане на елитни жилищни имоти в Москва, които се планира да бъдат завършени до 2012 г., са намалели наполовина заради кризата, сочат данни на консултантската компания „Калинка-Риелти“, цитирани от РИА Новости. 

Влошаването на икономическата обстановка в страната принуди много предприемачи да променят плановете си и работата по голяма част от проектите беше прекратена, поясняват от компанията.

Според данните й в периода преди кризата строителните компании в Москва са планирали да изкарат на пазара до 2012 г. над 60 елитни жилищни обекта с обща площ около 4 млн. кв. м.

Днес обаче заради замразяването на отделни проекти общата площ на обектите от най-луксозния клас, чието строителство се очаква да приключи в рамките на следващите две години, е общо 2 млн. кв. м.

„Част от проектите към момента вече се размразяват, но за последните 10 месеца не са заявявани нови“, казва PR директорът на компанията Игор Ладичук.

От началото на годината на пазара на елитни имоти в руската столица са излезли едва два проекта – жилищен комплекс „Резиденция Знаменка“ и многофункционален комплекс „Баркли-Плаза“.

„Съкращаването на новите обекти в бъдеще може да доведе до недостиг на нови проекти на жилищния пазар, което пък ще създаде добри предпоставки за последващ ценови ръст“, смята Ладичук.

По думите му към юни тази година поевтиняването на елитните имоти в града, което за шест месеца достигна 50%, е спряло, а към август цените отново са тръгнали нагоре. Той обяснява това с реализирането на отложено по-рано търсене.

Към септември цената на квадратен метър на първичния пазар на елитни жилища в Москва достига 18 500 долара, а предприемачите са готови да направят отстъпка не повече от 5%, за разлика от пролетта, когато са били склонни да свалят цената и с 25%, казва още Ладичук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още