IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститорите в инфраструктурни проекти остават предпазливи

Пазарните нагласи обаче се подобряват

12:04 | 20.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститорите в инфраструктурни проекти остават предпазливи

Мнозинството от международните инвеститори в инфраструктурни проекти не са направили никакви нови инвестиции от началото на годината, тъй като икономическият спад ги принуждава да подредят по приоритет видовете активи, за които разпределят капитали, сочи ново проучване.

Анкета на компанията за пазарни проучвания Preqin с 42-ма институционални инвеститори показва, че 81% от тях не са направили нови инвестиции в инфраструктурни проекти през 2009 г., 14% са инвестирали в един фонд и едва 5% - в повече от един.

Въпреки това пазарните нагласи се подобряват, като 40% от анкетираните казват, че планират да направят поне една нова инвестиция през 2010 г., а 76% смятат да инвестират в инфраструктура в дългосрочен план.

„Въпреки че привличането на нови капитали се понижи драматично през последната година, инвеститорите като цяло са все още позитивни относно фондовете за инфраструктура... (и те) ще започнат да се връщат на пазара през следващата една година“, казва говорителят на Preqin Тим Фрийдман, цитиран от Ройтерс.

В момента има 119 фонда, които целят да привлекат общо 115 млрд. долара, сочи проучването на компанията, която оценява това като „много конкурентна среда за привличане на средства“.

Досега през годината едва девет инфраструктурни фонда са осъществили целите си за привличане на нов капитал, като са набрали 6,2 млрд. долара, което е много под 20,3-те млрд. долара, привлечени от 27 фонда за същия период на 2008 г.

Финансовият спад доведе до пренареждане на приоритетите на инвеститорите, за които инфраструктурните проекти изпаднаха в дъното на списъка, пише изданието.

Общо 30% от инвеститорите казват, че са отложили планираните инвестиции до подобряване на пазарните условия.

Въпреки това инвеститорите смятат, че резултатите от инвестициите в инфраструктурни проекти ще се подобрят, тъй като правителствата търсят частни фондове за инвестиции в инфраструктура и за осъществяване на целите си в областта на възобновяемата енергия, сочи проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 20.10.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още