IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анкета: 72% не одобряват възможността АДСИЦ да разсрочват дивидента си

Едва 22% подкрепят мярката, от които 13% - ако е временна

11:45 | 20.10.09 г.
Анкета: 72% не одобряват възможността АДСИЦ да разсрочват дивидента си

Неодобрението на 72% от гласувалите в анкета на Investor.bg среща предложението за промяна в Закона за АДСИЦ въпросните дружества да могат да разсрочват дивидента си за периода 2008-2011 г. с две години. В анкетата са гласували 598 читатели.

Едва 22% подкрепят мярката, от които 13% - ако е временна, а други 6% нямат мнение по върпоса.

Предложението за промяната в Закона за АДСИЦ е на Комисията за финансов надзор, като заинтересованите лица могат да дадат становища и предложения до 23 октомври. Все пак е отпаднала първоначалната идея за премахване на задължението за дивидент в размер на 90% от печалбата на АДСИЦ.

Ръководителите на 4 от най-големите АДСИЦ заявиха за Investor.bg, че ще плащат дивидент, но е хубаво да има възможност за гъвкавост. Според тях решение за разсрочване трябва да бъде взето от акционерите.

След като Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ изплати дивидента си за 2008 г. в размер на 29 млн. лв., за 2008 г., теглейки кредит за 5 млн. евро, все още не са платени дивидентите от Феърплей Пропъртис АДСИЦ (за 7,26 млн. лв.) и на Интеркапитал пропърти дивелопмънт АДСИЦ за (5,57 млн. лв.).

Крайният срок за плащането на дивидента по закон е до края на следващата година (тоест дивидентът за 2008 г. се плаща до края на 2009 г.), но някои АДСИЦ са предвидили по-кратък срок в уставите си. При ФНИ България този срок е 3 месеца след Общото събрание, гласувало дивидента, а при Феърплей Пропъртис АДСИЦ - 6 месеца след Общото събрание. ФНИ България изплати дивидента си след този 3-месечен срок благодарение на изтеглен кредит за 5 млн. евро, а Феърплей Пропъртис вече изостава с около месец от срока в устава си.

Вече публикуваният отчет на Феърплей към 30 септември 2009 г. показва парични средства за 5,54 млн. лв., като не му достигат 1,72 млн. лв. до пълната сума за дивидент.  „Дружеството прави всичко възможно за осигуряване на средства за изплащане на дивидента до края на годината“, уточни Маню Моравенов, изпълнителен директор на АДСИЦ-а.

От Интеркапитал пропърти дивелопмънт АДСИЦ уточниха, че, както всяка година, ще изплатят дивидента си през декември. До края на месеца предстои да бъде публикуван отчетът на дружеството, за да се видят паричните му наличности към 30 септември 2009 г.

И за Феърплей Пропъртис АДСИЦ, и за Интеркапитал пропърти дивелопмънт АДСИЦ лятото е основен сезон, тъй като тогава дружествата продават ваканционни имоти в съответно Созопол и Ахелой.

Проекто-промените предизвикаха и оживена дискусия във форума на Investor.bg в темата Клиентелистка структура ли е КФН ? (Зак. за АДСИЦ - промени).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още