IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Империята от имоти на GE от $84 млрд. все още тревожи инвеститорите

GE Real Estate бе единственото подразделение на GE Capital, което отчете загуба за третото тримесечие

09:27 | 20.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Империята от имоти на GE от $84 млрд. все още тревожи инвеститорите

Портфолиото от имоти на General Electric Co на стойност 84 млрд. долара остава основна грижа за инвеститорите, които се опасяват дали конгломератът ще трябва да отчете мащабни счетоводни отписвания, за да отрази понижената стойност на дълговете от пазара на имоти и дяловете, които притежава в компании от сектора, пише Ройтерс.

GE Real Estate бе единственото подразделение на GE Capital, което отчете загуба за последното тримесечие.

Книжата на GE, най-голямата американска корпорация, се понижиха с 5% в петък след като данните за продажбите на компанията разочароваха Уол Стрийт, въпреки че нейната печалба бе по-висока от прогнозираната.

GE Real Estate отчете загуба от 538 млн. долара за третото тримесечие, което е двойно повече от предходното тримесечие. За сравнение компанията завърши третото тримесечие на миналата година с печалба от 244 млн. долара.

Следващата голяма заплаха

Сегментът на бизнес имотите се намира в период на спад в продължение на повече от година и представлява следващата голяма заплаха за финансовите пазари, смятат някои експерти.

Обемът на дълговете, отпуснати за сегмента на бизнес имотите, чийто матуритет ще настъпи до 2013 г., е 1,4 трлн. долара, като за 41% от тях той ще настъпи през следващите три години.

Наред с това бизнесът и инвеститорите са изправени пред ситуация, в която кредиторите са затворили вратите си към нови инвестиции в бизнес имоти и са изключително предпазливи към отпускане на големи заеми. На всичкото отгоре стойностите на имотите отчетоха рязък спад и в много случаи се понижиха под нивото на дълга, с който са финансирани, пише изданието.

Капиталите, които са на разположение за рефинансиране на належащите кредити, са много ограничени. Голяма част от дяловите инвестиции в сектора на имоти на GE струват по-малко от това, което компанията е платила за тях, особено що се отнася до активи, придобити по време на пика на пазара през 2006 и 2007 г.

„Те все още не са отчели корекция в своя портфейл от бизнес имоти и в това отношение съществуват много опасения“, коментира Джак Де Ган, инвестиционен директор на Harbor Advisory Corp.

Осъзнати рискове

Потрфолиото от имоти на стойност 84 млрд. долара на GE Real Estate представлява 15% от общия обем от активи на GE Capital, който е 551 млрд. долара.

Негативните корекции в стойността на портфолиото са „над планираното“, признава финансовият директор на GE Кийт Шерин, който обаче добавя, че „рисковете са осъзнати и управляеми“.

Досега през годината компанията отчете корекция от 467 млн. долара в сравнение с планираните под 300 млн. долара. Заедно със загубите от кредити общата стойност на тези корекции достига 1,5 млрд. долара от началото на 2009 г. досега.

Делът на просрочените кредити в портфолиото от бизнес имоти се покачи до 4,19% от 4,03% през предходното тримесечие. Делът на активите, които не генерират печалба, също отчете леко повишение.

Преди време от GE обявиха планове за ограничаване на дейността на своето финансово подразделение, която бе значително засегната от кредитната криза. Наскоро от компанията отчетоха силни резултати на подразделението с изключение на GE Real Estate.

„Всички други бизнеси в GE Capital са печеливши освен GE Capital и именно това е (въпросът), който ще трябва да решим“, признава изпълнителният директор на GE Джеф Имелт.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още